Τρόμος πάνω από το ΧΑΑ

11/11/2018, 15:33
1

Η αβεβαιότητα της οικονομίας και των τραπεζών πλανάται πάνω από το χρηματιστήριο εδώ και καιρό. Φαίνεται στους τζίρους, αποτυπώνεται στο… ποιόν των επενδυτών. Περιμένουμε την απόφαση της ΕΚΤ για τον έλεγχο όλων των τραπεζών που εποπτεύονται από τον SSM και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Και δεν είναι μόνο τραπεζικοί οι πονοκέφαλοι, καθώς μετά το μείζον θέμα της Folli Follie φαίνεται πως έρχονται και νέες αποκαλύψεις για άλλες ελληνικές εταιρείες. Αλήθεια ή ψέματα για το τελευταίο, δεν μπορούμε να το κρίνουμε. Δεν παύει, όμως, ακόμα και η πληροφορία ή η φήμη να αποτελούν είδηση.

Έρμαιο των… σορτάκηδων οι τράπεζες

Εδώ και καιρό οι τράπεζες δέχονται πιέσεις (για να το αποτυπώσουμε κομψά). Για να καταλάβουν και όσοι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι μετοχές τους πιέζονται συνέχεια, με τους βραχυπρόθεσμους παίχτες να κάνουν «πάρτι». Και πώς να μην έχουν πάτημα, όταν διαβάζουμε καθημερινά και ένα νέο σενάριο. Τη μια μέρα ότι από τον δείκτη «MSCI Αναδυόμενων Αγορών» θα βγουν τρεις συστημικές τράπεζες, την άλλη μέρα δείχνουν την έξοδο μόνο σε δύο και την τρίτη μέρα κάνουν… σκόντο ότι θα βγει μόνο μία.
Στα μέσα Δεκεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει «ραβασάκια» σε όλες τις τράπεζες που εποπτεύει ο SSM, για τα ελάχιστα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι αποδεκτά για το 2019. Όσες τράπεζες έχουν έλλειμμα σε σχέση με το ελάχιστο όριο θα κληθούν να το καλύψουν.
Και εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα. Ακούγεται συνεχώς ότι οι συστημικές τράπεζες ίσως χρειαστούν κάποια νέα κεφάλαια. Έστω και… προληπτικά.Το θέμα είναι από ποια αγορά θα καταφέρουν να τα τραβήξουν, αφού πρόσφατα διαπίστωσαν ότι ο δανεισμός είναι πανάκριβος. Από την άλλη, οι ξένοι μεγαλομέτοχοι αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μιας και έχουν υποστεί… πανωλεθρία από τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Διώξεις δίχως τέλος

Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος έλεγε ότι το σκηνικό στις τράπεζες είναι έκρυθμο.
Έχουμε δει διώξεις τραπεζικών στελεχών, ενώ φαίνεται πως έρχονται και νέες διώξεις για δάνεια που δόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το πώς χορηγήθηκαν, πώς έγινε η διαχείρισή τους και πολλά ακόμα ανοιχτά ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.
Μια κακοδιαχείριση του παρελθόντος που έχει να κάνει και με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μην ξεχνάμε ότι ο SSM έχει δώσει εντολή να γίνει ένα… ξεσκαρτάρισμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ξεκινώντας από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων.

Έρχονται σημαντικές αποκαλύψεις (;) από τις ΗΠΑ

Η αγορά (χρηματιστηριακή, τραπεζική, επιχειρηματική) αναμένει ανακοινώσεις - αποκαλύψεις. Τουλάχιστον ως «αποκαλύψεις» τις χαρακτηρίζει το αμερικανικό fund QCM, που υπόσχεται στις 3 Δεκεμβρίου ότι θα «ξαναχτυπήσει», όπως έκανε και με την υπόθεση της Folli Follie.Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά, κάτι που επηρεάζει σαφέστατα και το χρηματιστήριο. Ότι έρχονται αποκαλύψεις για 3 εισηγμένες και ότι θα αποκαλυφθεί σκάνδαλο μεγαλύτερο απ’ αυτό της FF. Η αποκάλυψη θα γίνει, μάλιστα, στην ειδική εκδήλωση «KASE LEARNING: Shorting Conference» στη Νέα Υόρκη. Ακούγεται ότι το αμερικανικό fund θα «μιλήσει», μεταξύ άλλων, για μια βιομηχανική εταιρεία και για μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η τρίτη εταιρεία παραμένει… άγνωστη.

Η Jumbo, τα ακίνητα και τα ερωτήματα

Στην υπόθεση με τη «χρυσή βίζα» σε Κινέζους μπορεί να εμπλέκεται ο πρώην (πλέον) αντιπρόεδρος της Jumbo, ωστόσο η ίδια η εταιρεία δεν έχει ανάμιξη. Η ελληνική εισηγμένη, όμως, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χωρίς να ευθύνεται η ίδια. Αλλά φαίνεται πως αρχίζει να βάλλεται.
Εσχάτως, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία να έχει υπερεκτιμήσει τα ακίνητά της. Ή ότι δεν τα έχει αποτιμήσει καν. Προκαλεί εντύπωση και η πρώτη και η δεύτερη πληροφορία. Αν τα έχει υπερεκτιμήσει σημαίνει ότι έχει διογκώσει τα μεγέθη της. Αν δεν τα έχει αποτιμήσει καν σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μεγάλη κατρακύλα της αξίας των ακινήτων. Μπορεί η διοίκηση της εταιρείας να λέει «δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα ακίνητά μας», ωστόσο αυτό το θέμα φαίνεται ότι δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Υπάρχει θέμα με τους ελέγχους των αρχών

Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: οι ελεγκτικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους; Στην υπόθεση Folli Follie ανταποκρίθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Στο θέμα της Jumbo δεν έχουμε δει ακόμα αποτελέσματα (για τις επιπτώσεις στη μετοχή της εταιρείας). Για τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις τράπεζες εδώ και χρόνια, καμμία εξέλιξη. Ακόμα-ακόμα και για τα όσα ακούγονται (προαναγγέλλονται, στην ουσία) ότι στις 3 Δεκέμβρη θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέες αποκαλύψεις για τρεις ακόμα εταιρείες.
Παρατηρεί το ταμπλό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί όλα αυτά δημιουργούν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής χρηματαγοράς. Πώς θα επενδύσουν οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο αν βλέπουν ότι οι έλεγχοι γίνονται με καθυστέρηση ή με χρόνο… αναμονής;
Ειδάλλως, οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να κάνουν το μεγάλο «πάρτι».
Το θέμα δείχνει ότι θα έχει συνέχεια…