Το κίνημα των γαλάζιων «δελφίνων» της αυτοδιοίκησης

11/11/2018, 15:41
Μπακ-800x630

Το ζήτημα των περιφερειακών εκλογών έχει υποσκελιστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά τις αρχές του χρόνου. Στο κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η ετοιμότητα σε κάθε επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις σε κομματικό αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο. Ασφαλώς ένας από τους πονοκεφάλους του είναι τα αντάρτικα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο μεγαλύτερος, όμως, πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιτυχία εκλογής 2-3 ισχυρών περιφερειαρχών στους θώκους θα τους φέρει, πέραν των άλλων, σε θέση ισχύος για το κόμμα. Και μπορεί η Ν.Δ. να βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας αλλά οι συσχετισμοί σε μία χώρα σε παρατεταμένη κρίση και με το παρόν εκλογικό σύστημα μπορούν να αλλάξουν σχετικά εύκολα. Μιλάμε φυσικά για τον Γιώργο Πατούλη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάνη, οι οποίοι ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και μηχανισμό μπορεί να παίξει ρόλο ηγετικό.

Γ. Πατούλης, ο Φρανκ Άντεργουντ της Ελλάδας

Ο Γιώργος Πατούλης έχει έναν δύσκολο στόχο. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής είναι από μόνη της ένας άθλος, τον οποίο ποτέ η Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει. Αυτό και μόνο δίνει στο νικητή μια διαφορετική αίγλη που θα αυξήσει τις πολιτικές μετοχές του στο κόμμα. Αυτό που φοβίζει τον Γιώργο Πατούλη είναι τα αντάρτικα και οι προσωπικές στρατηγικές δημάρχων και παραγόντων της Β’ Αθήνας και του (πρώην) υπολοίπου της Αττικής. Η περίπτωση να αντιπαρατεθεί με την «αποτυχημένη» Ρένα Δούρου δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο, αλλά ούτε και με τον Γιάννη Σγουρό, η υποψηφιότητα του οποίου είναι δυνατή αλλά και δοκιμασμένη… Ο Γιώργος Πατούλης δεν το κρύβει ότι θέλει να παίξει ρόλο στη Νέα Δημοκρατία. Οι κινήσεις του χρόνια τώρα σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και της ΚΕΔΕ αλλά και σαν αρχισυνδικαλιστής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δείχνουν ότι συγκεντρώνει δυνάμεις, δημιουργεί συμμαχίες σε πολυπληθείς κοινωνικούς χώρους και ότι ετοιμάζει μία συγκεκριμένη ιδεολογική ρητορεία που βάση της έχει τον δημοφιλή –παρά την αποτυχία των midterm election– Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Γ. Τζιτζικώστας, ο «γαλαζοαίματος» της Μακεδονίας

Από την άλλη ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αρκετά κραταιός στη Βόρεια Ελλάδα, έχει δείξει από τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ότι θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στο κόμμα. Στήριγμά του η δεξιά φρασεολογία του, η Εκκλησία αλλά και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που τρέφουν την ελπίδα ότι η περίπτωση Τζιτζικώστα θα ενώσει τις διασπασμένες δεξιές ομάδες γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Η κεντρώα στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει πολλές από αυτές τις ομάδες γύρω από τον κ. Τζιτζικώστα. Όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος αναμένεται να έχει ένα ήσυχο βράδυ εκλογών αφού τα ποσοστά του είναι ιδιαίτερα υψηλά συγκεντρώνοντας ετερόκλητο κόσμο. Ο κ. Τζιτζικώστας φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο χριστιανοδεξιού ηγέτη, τύπου Αθνάρ ή ακόμα και Λεπέν, καθώς, όπως φαίνεται, τέτοιες κινήσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της άκρατης λαθρομετανάστευσης και των προβλημάτων που αυτή φέρνει στις τοπικές κοινωνίες. Η περίπτωση Τζιτζικώστα αντιμετωπίζεται από το επιτελείο Μητσοτάκη προσώρας ψύχραιμα καθώς θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή ρόλο «δεξιού ψάλτη» στο κόμμα μπορούν να παίξουν και άλλα στελέχη με μεγαλύτερη επιρροή…

Κ. Μπακογιάννης, ο υπερκομματικός

Η περίπτωση, όμως, του Κώστα Μπακογιάννη που κατεβαίνει με αξιώσεις στον Δήμο Αθήνας είναι πολύ διαφορετική. Ο ίδιος, παρόλο που απολαμβάνει έναν έτοιμο κομματικό μηχανισμό λόγω Ντόρας Μπακογιάννη, έχει επιρροή σε όλα τα κόμματα και ειδικά στο αριστερό κοινό λόγω προσωπικότητας και λόγω ομοιότητας με τον αείμνηστο πατέρα του που είχε μεγάλο «γκελ» στα αριστερά κόμματα. Έχει πετυχημένες θητείες στον Δήμο Καρπενησίου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πλέον διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τον Δήμο της Αθήνας με αντιπάλους τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ήταν εξαφανισμένος για καιρό, ενώ την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα δεν έχει ανακοινώσει τον αντίπαλό του απέναντι στον εκλεκτό της Ν.Δ. για τον μεγάλο δήμο. Ένα άλλο σημαντικό προτέρημα είναι η μεγάλη επιρροή που έχει στο νέο κόσμο, κάτι που έλειπε από τη Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά οι σχέσεις Μπακογιάννη - Κυριάκου δεν είναι αγαστές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέγεται ότι αναγκάστηκε να ενδώσει σε πιέσεις προκειμένου να δεχθεί την υποψηφιότητά του, κυρίως διότι γνωρίζει τη φιλοδοξία του νεαρού ανιψιού. Μεγάλη επιρροή στον φέρελπι νέο ασκεί η μητέρα του Ντόρα, η οποία παρόλο που θέλει να αποστασιοποιηθεί θα ήθελε να βοηθήσει τον υιό της να ανέλθει στο υψηλότερο σκαλί της παράταξης.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου