Ποιες αγωγές συνταξιούχων έχουν περισσότερες πιθανότητες να δικαιωθούν οριστικά

07/11/2018, 13:23
legal scales

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 ( 11 μήνες) αποτελεί σύμφωνα με μερίδα νομικών την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης. Η επιστροφή των αναδρομικών έχει περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει αυτό το χρονικό διάστημα ακόμα και αν δεν εξελιχθούν θετικά οι αγωγές των συνταξιούχων που αφορούν τις άλλες χρονικές περιόδους.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε της αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επαναυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επομένως για την περίοδο μετά το Μάιο του 2016, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύσκολα θα επιστραφούν τα αναδρομικά.

Όμως ακόμα και για το χρονικό κενό των 11 μηνών το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το κονδύλι είναι βέβαια χαμηλότερο αν συγκριθεί με το αστρονομικό ποσό των 8-9 δισ. που απαιτείται για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών αλλά και πάλι θεωρείται απαγορευτικό.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μερίδα νομικών ο νόμος 4387 μπορεί να ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Γενάρη του 2019.

Συνεπώς, οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Οι αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 έχουν επίσης πιθανότατα να κερδηθούν από τους συνταξιούχους και να δοθούν αναδρομικά ακόμη κι από το 2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Ωστόσο οι συνταξιούχοι που υπέβαλλαν αγωγή εκείνο το διάστημα δεν είναι η πλειοψηφία αλλά μερικές εκατοντάδες. Η υπουργός Εργασίας, κ. Εφη Αχτσιόγλου, άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα υπάρχει περιορισμός στην αναδρομικότητα, τονίζοντας ότι η απόφαση Πρωτοδικείου που επιδίκασε αναδρομικά 5 ετών αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. «Δεν εκτιμώ – ανέφερε- ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου» επιβεβαιώνοντας ότι οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ. το έτος.

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αφορούν:

1. Συνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ και του πρ. ΕΤΕΑΜ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
2. Συνταξιούχους των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, για τους οποίους είναι εξαιρετικά υψηλές οι περικοπές των κύριων συντάξεων.
3. Συνταξιούχους του πρ. ΟΑΕΕ. Όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.000 € και άνω υπέστησαν και τα “ψαλίδια” στα ποσά συντάξεων, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν μόνο τα δώρα (800 ευρώ το χρόνο).
4. Συνταξιούχους του πρ. ΝΑΤ.
5. Συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν περικοπές στο βασικό ποσό καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, αλλά έχασαν το σύνολο των δώρων αφού είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 2010 που μείωνε τα δώρα στα 800 ευρώ το χρόνο.