Οι 10 λόγοι που οι ξένοι γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα

05/11/2018, 08:00
businessman-2

Οι συγκυρίες δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκές. Η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή καλείται να βρει επενδυτές και να βγει στις αγορές. Φαίνεται, όμως, ότι το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς οι ξένοι γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα.

Το σκάνδαλο FOLLI FOLLIE

Θεωρείται η απάτη του αιώνα. Το σκάνδαλο με τη Folli Follie έχει ταράξει τα νερά όχι μόνο στο ελληνικό επιχειρείν, στις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, αλλά και στις τάξεις των ξένων επενδυτών. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια αγορά που ένας ολόκληρος όμιλος (με παγκόσμια σχεδόν παρουσία) εξαπατούσε με πλαστούς ισολογισμούς και μαϊμού οικονομικά στοιχεία; Και δεν είναι μόνο αυτά. Σημαντικό ρόλο και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη έχει η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Καθυστέρησε να ελέγξει, άργησε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο, αφήνοντας τους απλούς μετόχους στο... έλεος του Θεού. Βέβαια, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και κάποια πολιτική κάλυψη που μπορεί να υπήρχε επί χρόνια γύρω από τη Folli Follie. Όλα αυτά, όμως, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι καμμιά χρηματιστηριακή εταιρεία, καμμιά τράπεζα δεν πήρε χαμπάρι τόσα χρόνια τι συμβαίνει πραγματικά με τη Folli Follie. Το γιατί είναι δουλειά των χρηματιστηριακών εταιρειών και των τραπεζών, μαζί με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγχουν συνεχώς τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Αν είναι πραγματικά, αν κρύβουν σκελετό, αν αποκρύπτουν την αλήθεια, αν φουσκώνουν τους τζίρους και τα κέρδη τους. Οι χρηματιστηριακές και οι τράπεζες, άλλωστε, συμβουλεύουν τους επενδυτές στο τι να αγοράσουν και τι να πουλήσουν. Αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία που «πατούσαν» στις επενδυτικές συμβουλές είχαν «θέμα». Και μάλιστα πολύ σοβαρό.

Η υπόθεση με τα POS

Να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι ο ελληνικός όμιλος δεν είχε καμμία ανάμειξη στις κινήσεις του πρώην αντιπροέδρου της κ. Παπαευαγγέλου. Το «κόλπο» με τη χρυσή βίζα σε Κινέζους φαίνεται να ήταν καλά στημένο, μέχρι να το καταλάβουν οι κινεζικές αρχές. Φαίνεται πως όπως και στην περίπτωση της FF οι συναλλαγές γίνονταν με την Ασία και κυρίως με Κινέζους.Κι όμως, ο κ. Παπαευαγγέλου επηρέασε την Jumbo. Έκανε τη μετοχή της να πιεστεί στο χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι οι επενδυτές ανησύχησαν. Κι αυτό γιατί ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος για να πουλήσει σπίτια σε Κινέζους επενδυτές για να πάρουν την ελληνική «χρυσή βίζα» χρησιμοποίησε ελληνικά POS. Για να βρει τους Κινέζους χρησιμοποίησε τον μηχανισμό της Jumbo, τις σχέσεις της ίδιας της εταιρείας με τις τράπεζες και τις υπόλοιπες δομές. Μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα, όμως: ελληνικά ΜΜΕ «λιβάνιζαν» τον κ. Παπαευαγγέλου ως τον επενδυτή που αγόραζε ακριβά ακίνητα μέσα στην κρίση. Πήρε τη βίλα του Κωτσόπουλου, τη βίλα του Κούμπα...

Αιφνιδιάστηκαν οι μέτοχοι της Motor Oil

Οι τελευταίες κινήσεις - επιλογές της Motor Oil για τη διεύρυνση της εταιρείας ήταν μάλλον... ασαφείς! Η απόφαση για την ένταξη της επενδυτικής τράπεζας στο χαρτοφυλάκιο είναι ιδιαίτερα θετική. Δεν έφερε το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, η απόκτηση του καναλιού Alpha. Εκεί φαίνεται πως υπήρξε μεγάλος αιφνιδιασμός. Φάνηκε αυτό από τις κινήσεις της μετοχής. Πουλήθηκαν ψηλά σχεδόν 800.000 μετοχές (πάνω από τα 23€) και αγοράζονται ξανά στα 18€. Τι γίνεται με τη ΜΟΗ; Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγοράζουν; Φαίνεται πως υπάρχει, όμως, και ένα ακόμα θέμα που φέρεται να έχει απασχολήσει (για να το αποτυπώσουμε κομψά) τους μετόχους και τους επενδυτές της εταιρείας. Αποκτώντας μετοχές ενός τηλεοπτικού μέσου, όλοι οι μέτοχοι της Motor Oil με ποσοστό πάνω από 1% θα πρέπει αυτομάτως να καταθέσουν (με βάση τον νόμο) δήλωση πόθεν έσχες.
Αυτό φέρεται πως αιφνιδίασε αρκετούς μετόχους, με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν πωλητές των μετοχών μέχρι να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα.

Η αβεβαιότητα στις τράπεζες

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες είναι απογοητευτική. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης που έκαναν στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από τη μια τα κόκκινα δάνεια που πρέπει να μειωθούν, από την άλλη η κατάσταση της οικονομίας. Υπολογίζουν και την παράμετρο της άρνησης των ξένων να χορηγήσουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό φάνηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν πήγαν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των επενδυτών στο εξωτερικό. Και σε όποιες περιπτώσεις δέχθηκαν, τα επιτόκια που πρότειναν ήταν παραπάνω από «τσουχτερά».

Η χαρά των... σορτάκηδων

Η ελληνική χρηματαγορά αυτή την περίοδο είναι η... χαρά των σορτάκηδων. Το ρηχό χρηματιστήριο, με τους ανύπαρκτους τζίρους, έχει αφήσει τους «καιροσκοπικούς» παίχτες να... αλωνίζουν στο ΧΑΑ. Και όσο οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην αβεβαιότητα, τόσο οι short θέσεις θα τοποθετούνται στο ταμπλό.

Απουσιάζουν οι... long

Η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και το... πάρτι των σορτάκηδων έχει απομακρύνει τους μακροχρόνιους «παίχτες». Αυτούς, δηλαδή, που χτίζουν θέσεις σε μετοχές της ελληνικής αγοράς, αναμένοντας μακροπρόθεσμα κέρδη. Όσο αυτοί οι επενδυτές απέχουν από την ελληνική χρηματαγορά τόσο πιο ρηχό θα γίνεται το κλίμα και οι σοβαροί επενδυτές θα έρχονται στη χώρα μας μόνο για... διακοπές.

Φεύγουν οι... σοβαροί

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που μετά από 8 χρόνια κρίσης προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, η έλλειψη ρευστότητας (στην αγορά και στις τράπεζες) και η υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει μεγάλες και σοβαρές εταιρείες να αλλάξουν έδρα. ΤΙΤΑΝ και Coca Cola με παραγωγή στην Ελλάδα φεύγουν για... άλλες ευρωπαϊκές πολιτείες. Αλλάζουν έδρα, όχι τα εργοστάσια, αλλά αυτές οι αποφάσεις τους αποτελούν πλήγμα για την οικονομία. Εδώ φεύγει και η Blackrock που συμμετέχει στην επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές. Το μεγάλο επενδυτικό «σπίτι» θυμίζουμε ότι είχε παρουσία στην Ελλάδα και με άλλους τρόπους. Όπως η περιβόητη έκθεση που είχε καταρτίσει για τις ελληνικές τράπεζες που έχει παραμείνει ακόμα στα συρτάρια της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτές οι εκθέσεις της Blackrock που συντάχθηκαν μέσα στην κρίση καθόρισαν εν πολλοίς και τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Ανακοινώσεις που προκαλούν... τρόμο

Σε έναν μήνα από τώρα ορισμένοι θα... ανησυχήσουν. Στις 3 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη αναμένονται ανακοινώσεις. Θα δούμε αν το γνωστό fund QCM θα στοχοποιήσει και πάλι ελληνικές εταιρείες για παρατυπίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρει στοιχεία που θα προκαλέσουν «τρόμο» σε δύο εταιρείες. Αν ισχύει αυτή η πληροφορία θα έρθει ένας νέος γύρος αβεβαιότητας στην αγορά και φυσικά στις τάξεις των επενδυτών. Γιατί θα είναι και θέμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό επιχειρείν.

Αναζητείται ρευστότητα

Το μεγάλο θέμα για τις εταιρείες είναι να αντλήσουν ρευστότητα. Όχι μία αλλά τρεις εισηγμένες είχαν μεταβεί πρόσφατα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να βρουν κεφαλαία. Έλα, όμως, που τα funds και οι τράπεζες που μίλησαν αρνήθηκαν να τους δώσουν ρευστότητα. Μάλιστα, φέρεται να τους είπαν να παραμείνουν στο... ακουστικό τους για το επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου ξεκαθαρίσει το ελληνικό τοπίο.

Οι δυσκολίες των διαχειριστών

Δεν είναι μόνο οι εισηγμένες και οι τράπεζες που δεν μπορούν να βρουν επενδυτές. Είναι και οι διαχειριστές κόκκινων δανείων. Πληροφορίες λένε στην «Α» ότι πήγαν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να βρουν επενδυτές. Παρότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι «hot» δεν βρήκαν ανταπόκριση.