Η Ρώμη βάζει στον «πάγο» επίμαχα κοινωνικά μέτρα

04/11/2018, 16:45
1

Όσο κι αν οι Ντι Μάιο - Σαλβίνι δηλώνουν ανυποχώρητοι στην πραγματικότητα η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΕΕ για το επίμαχο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019.

Η ιταλική κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη, αλλά χωρίς να αλλάξει το πρόγραμμά της. Τελικά, η πρακτική εφαρμογή του «εισοδήματος του πολίτη» των Πέντε Αστέρων για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και της μείωσης της ηλικίας για την σύνταξη που προωθεί η Λέγκα, δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 13 Νοεμβρίου.

Ο λεπτομερειακός καθορισμός των προαναφερθέντων επίμαχων μέτρων θα γίνει, όπως σημειώνει η DW, με ειδικά διατάγματα, τα οποία θα εγκριθούν τα Χριστούγεννα ή στις αρχές του νέου έτους. Μόνον τότε θα είναι σαφές πόσοι πολίτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν των κοινωνικών μέτρων και πόσα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν «Είναι κρίσιμα θέματα, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε κι άλλο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για να δικαιολογήσει και την ουσιαστική αναβολή.

Η αναβολή είναι ένα τρόπος για να μπορέσει να μειωθεί πιθανώς και το δημόσιο έλλειμμα (η πρόβλεψη για το 2019 αγγίζει το 2,4% του ΑΕΠ), το οποίο έχει προκαλέσει την σκληρή αντίδραση των Βρυξελλών.