Προς πώληση η Telekom Albania του ΟΤΕ

02/11/2018, 11:50
123-6

Η δρομολογημένη πώληση της Telekom Albania δεν αποτελεί θεαματική εξέλιξη από οικονομικής πλευράς, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες στη γειτονική χώρα αντιστοιχούν μόλις στο 2% των εσόδων του ΟΤΕ και στο 1% του EBITDA του Ομίλου.

Μετά τις αποχωρήσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια από την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Σερβία ολοκληρώνεται η «αποσυναρμολογηση» του τηλεπικοινωνιακού τόξου που είχε δημιουργήσει ο οργανισμός στην περίοδο της εκτός των συνόρων επέκτασής του κυρίως στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας.

Η βουλγαρική Globul και τα τοπικά καταστήματα Γερμανός μεταβιβάστηκαν το 2013 στη νορβηγική Telenor έναντι 717 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια πριν, το 2009, η Cosmote προχώρησε στην πώληση της Cosmofon της ΠΓΔΜ και των τοπικών καταστημάτων λιανικής στην Telekom Slovenije έναντι 190 εκατ. ευρώ. Η πώληση αυτή ήταν παράπλευρη απώλεια της εισόδου της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία έλεγχε άλλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην ΠΓΔΜ και είχαν εγερθεί ζητήματα ανταγωνισμού.

Στη Σερβία ο ΟΤΕ είχε αποκτήσει το 20% του τοπικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, το 1997, όταν είχε αρχικά επενδύσει περίπου 310 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στην πορεία και η λογιστική αποτίμηση της επένδυσης περιορίστηκε στα 155 εκατ. ευρώ και αφού κάθε σχέδιο ή απόπειρα ενίσχυσης του ποσοστού δεν υλοποιήθηκε, προχώρησε στην πώληση του ποσοστού στις αρχές του 2012 έναντι 380 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της Telekom Albania εμπεριέχει και πολιτική διάσταση, καθώς σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα Danas, o σερβικός οργανισμός στηρίζεται από το Βελιγράδι προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας. Οι Σέρβοι φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορά 61 εκατ. ευρώ που, κατά τον σερβικό Τύπο, είναι η υψηλότερη πρόταση που έχει στα χέρια του ο ΟΤΕ. Επίσης, στελέχη της σερβικής κυβέρνησης εμφανίζονται να έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Βερολίνου ώστε οι ρυθμιστικές αρχές της Αλβανίας να μην προκαλέσουν δυσκολίες στην πώληση της εταιρείας στον σερβικό οργανισμό. Τα Τίρανα, ωστόσο, δεν καλοβλέπουν την προοπτική της εισόδου των Σέρβων και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα το κατέστησε σαφές όταν πριν από ένα μήνα είπε πως οι Σέρβοι είναι μεν καλοδεχούμενοι για επενδύσεις στη χώρα του αλλά όχι στις τηλεπικοινωνίες.

Στο Μαρούσι όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ΟΤΕ δεν δείχνουν να βιάζονται και περιορίζονται να πουν πως ο Όμιλος «επανεξετάζει και αξιολογεί συνεχώς όλες τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες και τους στόχους της εταιρείας, και με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου. Όπως πάντα, θα ενημερώσουμε τις αρχές και το ευρύ κοινό εάν και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε». Στην ουσία ο ΟΤΕ δεν δείχνει να βιάζεται δεδομένου ότι δεν πιέζεται από άλλους παράγοντες για να αποχωρήσει από την Αλβανία, παραμένοντας έτσι μόνο στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας.