«Ηχηρό» χαστούκι των Αθανάτων στην ΕΟΕ και τον Σπύρο Καπράλο

29/10/2018, 20:26
1

Στις 27 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος, δέχθηκε μια επιστολή την οποία περίμενε καιρό τώρα. Δεν περίμενε, όμως, να είναι αυτό το περιεχόμενο της. Ήταν μια απαντητική επιστολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και συγκεκριμένα του προέδρου της Τόμας Μπαχ. Είχε προηγηθεί επιστολή από τον κ. Καπράλο προς τους Αθανάτους στις 18 Σεπτέμβρη σχετικά με το αίτημα της ΕΟΕ προκειμένου η ΔΟΕ να επιλέξει τον Έλληνα Αθάνατο που θα πλαισιώσει τους υπόλοιπους στο σώμα των Αθανάτων.

Ο κ. Μπαχ στην επιστολή του τόνιζε ότι αυτό το αίτημα είναι δίκαιο λόγω της διαχρονικής προσφοράς της χώρας μας στο Ολυμπιακό Κίνημα. Ωστόσο, αρνήθηκε ευγενικά να συναινέσει σε μια επιλογή ή και εκλογή υποψηφίων για τη θέση του Αθανάτου, καθώς, εκτός του ότι υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι για τη θέση, στις προηγούμενες εκλογές της ΕΟΕ οι δύο υποψήφιοι Καπράλος και Κούβελος –σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μπαχ– είχαν καταφέρει να διχάσουν τον κόσμο και έτσι κανένας δεν έχει την ενδεδειγμένη πλατιά συναίνεση προκειμένου να γίνει μέλος της ΔΟΕ.

Η επιστολή Μπαχ προς τον Σπύρο Καπράλο για τους γνώστες του χώρου ήταν ένα έμμεσο «χαστούκι» προς την ΕΟΕ, καθώς για 3 χρόνια (όχι, δηλαδή, μόνο φέτος) έχουν αρνηθεί την επιλογή Αθανάτου από την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο status quo που αποκόβει τη γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων από τη ΔΟΕ. Αλλά, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι και ένα μήνυμα στον ίδιο τον κ. Καπράλο ότι η υποψηφιότητά του για τη ΔΟΕ δεν είναι αρεστή, καθώς δεν έχει συγκεντρώσει τη συναίνεση που απαιτείται ούτε από το σώμα των Αθανάτων ούτε, όμως, και από το μεγάλο σώμα της ΕΟΕ.

Ουσιαστικά, αυτό που υπονοεί η επιστολή είναι ότι όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα για την ανάδειξη του προέδρου της ΕΟΕ, θέση η οποία κρίθηκε στην ψήφο και εν μέρει στα ανώτατα δικαστήρια, δεν είναι καθόλου σύμφωνα με το σώμα της ΔΟΕ. Είχαν, άλλωστε, εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους όλο αυτό το διάστημα της εκλογικής μάχης.
Η απαντητική επιστολή Μπαχ, όπως αναμενόταν, δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΟΕ με θετικό τρόπο. Ωστόσο, πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν δριμύτατα τον Σπύρο Καπράλο κατηγορώντας τον για ενδοτισμό και απολογητικό λόγο. Το μέλος της ΕΟΕ Γιάννης Σγουρός, εκπρόσωπος του ολυμπιακού αθλήματος της Άρσης Βαρών, έστειλε επιστολή-απάντηση προς τον κ. Καπράλο ζητώντας του να μη διαμαρτύρεται αλλά ούτε και να παρακαλάει για κάτι που είναι δικαιωματικά δικό μας, δηλαδή μια θέση στους Αθανάτους της ΔΟΕ.