Πέντε σταθμοί και ένας στόχος

28/10/2018, 20:22
8F01

Συγκρατημένα χαμόγελα στην Αθήνα μετά και τη νέα πιστοποίηση της Eurostat ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ήταν πάνω από τον στόχο. Μπορεί να μην ήταν στο 4% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο η οριακή διόρθωση στο 3,9% δημιουργεί αισιοδοξία (αν όχι βεβαιότητα) ότι οι δανειστές θα πεισθούν για το μείζον ζήτημα των συντάξεων.

Αγώνας 37 ημερών

Μέχρι το τελευταίο Eurogroup του έτους, απομένουν σχεδόν 37 ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Η Αθήνα άλλωστε έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.
Μετά το Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά και την επίσκεψη - αστραπή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα έχει σχεδόν… κλείσει.
1. Αν και στο επόμενο Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, εκτιμάται ότι οι στόχοι, τα πλεονάσματα και κατ’ επέκταση το θέμα των συντάξεων θα συζητηθεί στο περιθώριο.
2. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί ακόμα και στο έκτακτο Eurogroup που φέρεται να προγραμματίζεται στο παρασκήνιο. Για πρώτη –ίσως– φορά η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα καμίας έκτακτης συνεδρίασης.
3. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περαιτέρω στα μέσα Νοεμβρίου όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση των «θεσμών» για τη μεταμνημονιακή εποχή.
4. Στις 21 του ίδιου μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
5. Οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο τελευταίο Eurogroup του έτους στις 3 Δεκεμβρίου.

Αναβολή… κάθε χρόνο;

Σε περίπτωση που έχουν πεισθεί οι «θεσμοί» ότι είναι… αχρείαστες, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα ακυρωθούν ή αν θα αναβληθούν. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο και ο νέος νόμος για τις συντάξεις, κάτι που επιβάλλεται μιας και οι περικοπές έχουν ψηφιστεί το 2017 από την ελληνική Βουλή.
Άλλωστε, το σενάριο που «παίζει» αυτές τις ημέρες στις τάξεις της Κομισιόν είναι οι συντάξεις να μην περικοπούν το 2019 και η συζήτηση θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Όσο η Ελλάδα θα πιάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα, οι περικοπές δεν θα εφαρμόζονται.

Ζητούν προσαρμογές

Για να φτάσουμε στην τελική απόφαση για τη μη εφαρμογή των μειώσεων οι «θεσμοί» ζητούν κάποιες αλλαγές. Παρά την απόφαση της Κομισιόν, ότι οι περικοπές μπορούν να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του 2019, οι «θεσμοί» φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη πεισθεί για το 3,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το σενάριο προθέσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητούν «προσαρμογές» στο πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας.

Τα αντίμετρα

Στο κείμενο του ελληνικού προσχεδίου υπάρχει ένας πίνακας που έχει ήδη συγκεντρώσει την προσοχή των Βρυξελλών. Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική εκδοχή σε ορίζοντα τετραετίας οι φοροελαφρύνσεις έχουν περιορισμένη επίδραση στο ΑΕΠ του 2019: 0,09% από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 0,1% στους φόρους από την μείωση του ΕΝΦΙΑ των φόρων στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα.
Γίνεται και μια προβολή ως το 2022, από την οποία προκύπτει ότι τα ελληνικά αντίμετρα δεν έχουν καμμία δημοσιονομική επίδραση στο διάστημα των ετών από το 2020 έως και το 2022. Η διάσωση των συντάξεων θα έχει πάντως το τίμημά της: μια σειρά από ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
- Το επίδομα ενοικίου θα είναι «μειωμένο» κατά τα 2/3
- Η επιδότηση 260 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η συμμετοχή φτωχών ασφαλισμένων στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων χάνεται.
- Τα 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή προσχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων κάνουν φτερά.
- Άλλα 240 εκατ. ευρώ, που θα διοχετεύονταν στη στήριξη ανέργων που αναζητούν εργασία, διαγράφονται.