Στο «μικροσκόπιο» ο Ιβάν Σαββίδης 


15/10/2018, 22:45
1

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η CIA άκουγε τον Ιβάν. Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά των μυστικών υπηρεσιών και ειδικά όταν παίζονται επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες συνομιλίες του Ιβάν κατέγραψαν οι Αμερικανοί. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο Ελληνορώσος ολιγάρχης είχε αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με το Μαξίμου και τον Πάνο Καμμένο που έφτασε σε σημείο να παρευρίσκεται και στα εγκαίνια του EPSILON TV, το οποίο αγόρασε ο Ιβάν μετά από πιέσεις του Μαξίμου.


To δημοσίευμα των «ΝΥ TIMES»

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «ΝΥ TIMES» δεν φαίνεται να έχει στόχο τον Ιβάν Σαββίδη. Προφανώς η διαρροή αφορά κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης που είχαν νταραβέρια με τον ολιγάρχη. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα έγινε μία ημέρα μετά τις διαρροές για επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Το περιεχόμενο των αποκαλύψεων της εφημερίδας της Νέας Υόρκης δεν προκαλεί απολύτως καμία εντύπωση. Αυτά που περιγράφει τα έχει πει δημόσια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θεωρεί τον Σαββίδη άνθρωπο του συστήματος Πούτιν και βασικό επιχειρηματικό μοχλό για τη ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα.


Μέσο πίεσης

Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν στοχοποιήσει εδώ και χρόνια τον Ιβάν Σαββίδη. Δεν κατάφεραν, όμως, να ακυρώσουν τη σύμβαση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν στρατηγικής σημασίας και για αυτό ανά τακτά διαστήματα ο Τζέφρι Πάιατ υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να παραμείνει στα χέρια μιας κοινοπραξίας που ελέγχεται ολοκληρωτικά από τη Μόσχα. Γιαυτό δεν αποκλείεται τα δημοσιεύματα για τις υποκλοπές να αποτελούν ακόμα ένα μέσο πίεσης προς τον Ιβάν Σαββίδη και την ελληνική κυβέρνηση πριν προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις επαναφέροντας το ζήτημα της σύμβασης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Ψάχνουν στοιχεία…

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας κάθε άλλο παρά θεωρούν τελειωμένη την υπόθεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα έχουν αρχίσει να ψάχνουν στοιχεία για μία ευρωπαϊκή εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία και απ’ ό,τι λένε μπήκε στο κόλπο για ξεκάρφωμα αφού οι μετοχές που κατέχει είναι υποθηκευμένες σε ρωσική τράπεζα.


Επιθετική πολιτική

Η αμερικανική πρεσβεία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει επιθετική πολιτική απέναντι στη ρωσική διείσδυση. Δεν πρόκειται να αφήσει στους Ρώσους ούτε το Άγιον Όρος, το οποίο είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης αφού προηγουμένως… ξεναγήθηκε κλιμάκιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, ο Πάιατ κατάφερε να πείσει τον ηγούμενο Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου για τη χρησιμότητα που θα είχε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Το θαύμα δεν άργησε να γίνει και μετά από έναν μήνα ο Εφραίμ βρέθηκε ξαφνικά στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Βέβαια, η επίσκεψη του Πάιατ στη Μονή Βατοπεδίου και το ταξίδι του Εφραίμ στις ΗΠΑ δεν άρεσε καθόλου στη Μόσχα που έχει αναλάβει εργολαβικά τη χρηματοδότηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρου φιλοδοξώντας να στήσει το Βατικανό της Ορθοδοξίας.