Τζεφ Μπέζος: Η «αναρρίχηση» ενός μεγιστάνα

14/10/2018, 23:47
38f1

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι το Νο1 της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς για πρώτη φορά φέτος, σπάζοντας πολλά ρεκόρ κατά την «αναρρίχησή» του. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1994 που ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δεν είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός. Η περιουσία του Μπέζος, στα 160 δισ. δολάρια, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα μέλος της λίστας των 400 έχει περιουσία μεγαλύτερη από 100 δισ. Σχεδόν διπλασίασε την καθαρή του αξία το τελευταίο έτος, προσθέτοντας 78,5 δισ. δολάρια στην περιουσία του, χάρη στην ενίσχυση της μετοχής της Amazon κατά 104%. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει «πάρει φωτιά»: Έχει ήδη καταγράψει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε καθαρές πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2018, που αντιστοιχεί σε αύξηση 41% από το προηγούμενο έτος. Το Forbes παρακολουθεί την άνοδο του Μπέζος στις λίστες του από το 1998. Εκείνη τη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα Forbes 400 στην 102η θέση με καθαρή αξία 1,6 δισ. δολαρίων – μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Amazon.com και ένα χρόνο αφού μπήκε η εταιρεία στο χρηματιστήριο. Στη συνέχεια ήρθε το αργό και σταθερό «σκαρφάλωμα» στη λίστα. Το 2015 ο Μπέζος μπήκε στους 10 κορυφαίους, καθώς έγινε ο τέταρτος πλουσιότερος Αμερικανός, με 47 δισ. δολάρια. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Ιουλίου 2017, ο Μπέζος ξεπέρασε για λίγες ώρες τον Γκέιτς για πρώτη φορά και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ (και τον κόσμο) στη real - time λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Πώς έφτασε ο Μπέζος εδώ;

Έχει δημιουργήσει τον απόλυτο διαδικτυακό πωλητή. Πέρα από το λιανικό εμπόριο, ο Μπέζος έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της Amazon στην κατασκευή hardware (Kindle e-readers) και στην παροχή υπηρεσιών (cloud computing, παραδόσεις σε σπίτια) με σχετική ευκολία, παρά τα μικρά στραβοπατήματα που είχε (κινητό τηλέφωνο Amazon Fire).Η Amazon πέτυχε σχεδόν στα πάντα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη φιλοσοφία του Μπέζος: να χειρίζεται τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου σαν να ήταν ακόμα στην πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Ο Μπέζος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους έχει επισυνάψει ένα αντίγραφο της πρώτης επιστολής από το 1997, όταν η εταιρεία είχε 1,5 εκατ. πελάτες. Διαθέτει τώρα 560.000 υπαλλήλους που εξυπηρετούν 100 εκατ. μέλη της υπηρεσίας Prime, καθώς και άλλους πελάτες. «Ωστόσο, όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, η ηλεκτρονική πώληση βιβλίων και το ηλεκτρονικό εμπόριο εν γένει, θα αποδειχθούν μια πολύ μεγάλη αγορά», γράφει ο Μπέζος στην επιστολή του 1997. «Αισθανόμαστε καλά για ό,τι κάναμε και είμαστε ακόμα πιο ενθουσιασμένοι για αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

Η πρώτη μέρα…

Ο Μπέζος ίδρυσε την Amazon.com από ένα γκαράζ στο Σιάτλ στις 3 Απριλίου 1995 πουλώντας βιβλία ηλεκτρονικά. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, ο Μπέζος επέκτεινε την πλατφόρμα του στα CD. Συνέχισε να προσθέτει όλο και περισσότερα προϊόντα στην Amazon, από μπετονιέρες και ανιχνευτές καπνού το 1999 έως ηλεκτρικά σκούτερ, ρακέτες του τένις και 700 διαφορετικούς τύπους τυριών το 2003. Το 2005 η Amazon ξεκίνησε δύο νέες υπηρεσίες: την Amazon Prime (ετήσια αμοιβή $79 για δωρεάν ημερήσιες αποστολές) και τη Mechanical Turk (μια ηλεκτρονική αγορά που ταιριάζει ανθρώπους με καθήκοντα που δεν είναι σε θέση να κάνουν οι υπολογιστές). Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2006, ξεκίνησε η Amazon Web Services προσφέροντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να νοικιάσουν υπολογιστική ισχύ και αποθήκευση βάσεων δεδομένων. Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει και να πουλήσει ένα gadget τεχνολογίας ήταν ο ψηφιακός αναγνώστης βιβλίων Kindle, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2007. Έγινε sold out σε 5,5 ώρες και δεν υπήρχε σε απόθεμα για μήνες. Παράλληλα με τη σταθερή ροή κεφαλαίων της Amazon, ο Μπέζος έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά στρατηγικών εξαγορών. Τον Ιανουάριο του 2008, μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Kindle, η Amazon εξαγόρασε την εταιρεία Audible για 300 εκατ. δολάρια. Ενάμιση χρόνο αργότερα αγόρασε την εταιρεία λιανικού εμπορίου παπουτσιών Zappos για κάτι λιγότερο από 1 δισ. δολάρια. Τον Αύγουστο του 2017 η Amazon πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά της μέχρι σήμερα: την αλυσίδα παντοπωλείων Whole Foods, για την οποία πλήρωσε 13,6 δισ. δολάρια σε μετρητά. Τον Ιούλιο, η Amazon ανακοίνωσε μια εξαγορά διαφορετικού είδους: Την αγορά της PillPack για 1 δισ. δολάρια, μια startup που συνεργάζεται με φαρμακεία για να προσφέρει εξατομικευμένα πακέτα συνταγών και φαρμάκων χωρίς συνταγή στα σπίτια των χρηστών. Η Amazon μπορεί ήδη να παραδίδει στην πόρτα σας προϊόντα σούπερ μάρκετ, βιβλία και είδη προσωπικής υγιεινής – γιατί όχι φάρμακα; Παρά τις ιστορικές επιτυχίες, ο Μπέζος δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. «Το μέγεθος της αγοράς είναι απεριόριστο», δήλωσε ο Μπέζος στο Forbes, μιλώντας σαν να μην ήταν ο επικεφαλής μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 1 τρισ. δολάρια. Εξάλλου, για τον Μπέζος, αυτή είναι ακόμα μόνο η πρώτη μέρα.