Στήριξη στην Κύπρο για ΑΟΖ και εξόρυξη

10/10/2018, 15:55
TRIMERHS

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «υποστηρίζουμε σταθερά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς – Μοντανά της Ελβετίας». Ανέφερε εξάλλου ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου. «Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τέθηκαν επί τάπητος θέματα ενέργειας, καθώς επίσης και οι οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και όχι μόνο, τονίζοντας πως «αυτή η συνάντηση διεξάγεται σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που επιδεινώνεται η ένταση στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και σημείωσε ότι «σε ένα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ενίσχυση των εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών, πολιτιστικών, τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας, που βρίσκονται μεταξύ τριών ηπείρων, απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στον ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Για εμάς είναι απόλυτα σαφές -και πλέον το υιοθετούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε.- ότι λύσεις στην περιοχή χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε. Οι συνομιλίες, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περιστράφηκαν γύρω από τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Σίσι για τις συνομιλίες, κατά τις οποίες υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας -τριμερή και διμερή- ενώ είπε πως η επιλογή της Κρήτης έχει ισχυρό συμβολισμό. «Το νησί αποτελεί σταυροδρόμι των κοινών μας πολιτισμών και της Μεσογείου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι και ένα νησί που θα είναι σύντομα ενεργειακά αυτόνομο και θα καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα κείμενα που θα υπογραφούν

Η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.

Κατά την σύνοδο αυτή πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:


  1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας - Αιγύπτου.

  2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ της Egyptian Countryside Development Company (ECDC) και του Group of Companies (GKI ) από την Κύπρο για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

  3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

  4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

  5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

  6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου - Αιγύπτου).