Η Bild άνοιξε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων

10/10/2018, 16:21
BILD

Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ετοιμάζεται να εγείρει επίσημα η Ελλάδα κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, αναφέρει η Bild κάνοντας μάλιστα λόγο για λογαριασμό εκατοντάδων δισ. ευρώ.

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμάγιερ την Πέμπτη», σχολιάζει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα.

Και επικαλούμενη απόρρητη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής, που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, αναφέρει ότι οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ.

Παράλληλα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος σημειώνει:

«Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσεων θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις:


  • 171,4 δισ. ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.

  • 10,3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής

  • 33,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944

  • 53,8 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.