ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για τον ΕΝΦΙΑ

09/10/2018, 11:54
ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÏÐÙÓ ÖÁÉÍÅÔÁÉ ÁÐÏ ÔÏÍ ËÕÊÁÂÇÔÔÏ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις σε συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων και επισυναπτόμενα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τις έρευνές τους σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία.

Κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι όπως διαπιστωθεί εάν στα συγκεκριμένα πιστοποιητικά έχουν δηλωθεί ανακριβώς τα στοιχεία των ακινήτων και ως εκ τούτου οι υπόχρεοι έχουν πληρώσει χαμηλότερο από τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ, οπότε και στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλονται στους συμβολαιογράφους και στους υποθηκοφύλακες πρόστιμα κυμαινόμενα από 300 έως 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές, με βάση και τη διευκρινιστική εγκύκλιο (υπ' αρίθμ. ΠΟΛ.1186/ 8.10.2018) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία δίδονται οδηγίες για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α' του ν. 4174/2013 από τους συμβολαιογράφους ή και από τους φύλακες μεταγραφών ή προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, θα πρέπει να διαπιστώσουν εάν έχουν μνημονευθεί και επισυναφθεί πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για τα πέντε προηγούμενα έτη από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του, ενώ θεωρείται ορθό εφόσον πληρούνται τα κατωτέρω στοιχεία και σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται ανακριβές:


  1. Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου):