EΠΟ: Το «φάντασμα» πίσω από το πάρτι με την «Κάρτα υγείας»

07/10/2018, 20:50
epo

Θα μπορούσε εύκολα να είναι η… βάση για ένα σενάριο από εκείνα που κάνουν θραύση πλέον στο Hollywood. Μια πολυμορφική και σπονδυλωτή ιστορία που τα έχει όλα. Και μυστήριο και δίκες και μια… μυρωδιά από σπορ και κυρίως ένα μόνιμο πέπλο μυστηρίου που δεν λέει να εγκαταλείψει την ατμόσφαιρα. Είναι η υπόθεση της «Κάρτας υγείας» αν έχετε ακουστά. Αν δεν γνωρίζετε; Το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο εδώ και δεκαετίες. Δεκάδες εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος που έβγαλαν φτερά και πέταξαν! Μια ιστορία που έχει φτάσει πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων, που υπάρχουν βαριά κατηγορητήρια και πιθανότατα –προσεχώς– αντίστοιχες ποινές, αλλά που όλο κάτι λείπει. Κάτι, κάποιος. Σχετικά είναι αυτά!

Για να το περιγράψουμε: Εκείνο το κομμάτι του παζλ που θα σου προσφέρει την εικόνα στο πιάτο. Το κομμάτι που το ξέρεις, το ψάχνεις μπρος στα μάτια σου αλλά δεν που λες να το εντοπίσεις για να σχηματίσεις πλέον στο ταμπλό την ίδια την αλήθεια. Δεν το βρίσκεις γιατί δεν είναι εκεί; Γιατί δεν θέλεις να το βρεις; Διότι κάποιοι το έκρυψαν τόσο… όσο και το κρατούν μακριά; Όλα μέσα είναι. Είπαμε, αν χαρακτηρίζεται από κάτι αυτή η ιστορία είναι από ένα μόνιμο πέπλο μυστηρίου. Και για να μην το ξεχάσουμε: Έχουμε να προτείνουμε προκαταβολικά και έναν τίτλο «πιασάρικο» που λένε και στις εφημερίδες. «Μικρά –οικονομικά–εγκλήματα μεταξύ φίλων». Συγκράτησε αυτόν τον τίτλο. Όταν θα έρθει η ώρα θα καταλάβεις.

Οι καλές προθέσεις

Τι εστί λοιπόν «Κάρτα υγείας»; Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις και τελικά το μόνο που εξασφάλισε ήταν εκατομμύρια ευρώ σε κάποιους επιτήδειους και βαριές τιμωρίες για τους εμπλεκόμενους στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για ένα κατά τα άλλα φιλόδοξο σχέδιο ελέγχου, μέσω ειδικών μετρήσεων, της υγείας περίπου 300.000 ποδοσφαιριστών όλων των κατηγοριών και των πρωταθλημάτων, το οποίο μολονότι στήθηκε από το 2005, ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αποτέλεσμα λοιπόν ήταν να προκαλέσει περιουσιακή ζημία στην ΕΠΟ, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν συνολικά 31 πρόσωπα, από τα οποία τα 23 κατηγορούνται για τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους ως μέλη της ΕΠΟ, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είναι στελέχη της εταιρείας με την οποία υπογράφηκαν οι συμβάσεις το 2005 και το 2010. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα «ιατρικά κέντρα» που η ΕΠΟ φιλοδοξούσε να ιδρύσει σε κάθε Ένωση - μέλος της, ουδέποτε εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ενώ οι ποδοσφαιριστές υπολογίζεται ότι είναι 300.000 μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από την ίδια την ΕΠΟ, τον Μάρτιο του 2013, έγιναν μόλις 15.513 μετρήσεις. Παρά ταύτα οι διοικήσεις της ΕΠΟ δεν έκαναν χρήση του άρθρου 23 της σύμβασης που υπέγραψαν με την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια και τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων. Άρθρο που απάλλασσε την ομοσπονδία από κάθε ευθύνη καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής, με αποτέλεσμα μέχρι την καταγγελία της σύμβασης να καταβληθούν στην αντισυμβαλλόμενη 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξιχνίαση

Ως εδώ η υπόθεση μοιάζει… τυπική. Μία από εκείνες που τέλος πάντων δυστυχώς έχουμε συναντήσει κατ’ επανάληψη παρατηρώντας τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Την κοινωνία που η λέξη «σκάνδαλο» έχασε προ καιρού το δικαίωμα να μας σοκάρει. Πού ξεκινά το μυστήριο; Στα υπόλοιπα. Διότι παρότι όντως έχει προχωρήσει πολύ η εξιχνίαση της υπόθεσης, παρότι υπάρχει ήδη μια μακρά λίστα με κατηγορούμενους η αίσθηση που υπάρχει είναι πως κάτι… λείπει. Πως κάποιος λείπει. Κάποιος που πλανάται σαν… φάντασμα πάνω από αυτή την ιστορία, αλλά που ως εδώ το όνομα του κάποιοι το κρατούν μακριά από το εδώλιο. Ένα πρόσωπο που αν κοιτάξεις με προσοχή τα κομμάτια του παζλ, το τελευταίο που υποθέτεις είναι πως πρόκειται για «υπεράνω υποψίας». Στο σκαμνί κάθονται όλοι οι φίλοι του με την ιδιότητα του κατηγορούμενου. Όλοι εκτός από την «ψυχή του πάρτι». Εκείνον που είναι και φίλος με όλους, και συνεργάτης με όλους, αλλά που το δικό του όνομα δεν ενεπλάκη ποτέ! Τι «φάντασμα» θα ήταν άλλωστε αν τον είχαν ήδη «τσιμπήσει» και εκείνον…

Ο (παρατηρητής UEFA) «Αρης»,ο Γκαγκάτσης και ο Πιλάβιος

Βασικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο Αριστείδης (Άρης) Σταυρόπουλος. Πρώην συνεργαζόμενος με την ΠΑΕ Ολυμπιακός με τις παλαιότερες διοικήσεις και διευθύνων σύμβουλος της «PC Systems» από τις 25/11/2011 ως τις 16/7/2012, της εταιρίας δηλαδή που ανέλαβε το περίφημο έργο το οποίο ουσιαστικά δεν προέκυψε ποτέ. Ο «Άρης» ο οποίος παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της «Κάρτας υγείας», κάνει καριέρα στο διεθνές ποδόσφαιρο ως… παρατηρητής της UEFA! Όχι, δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο αλλά για πραγματικότητα. Ένα ποδοσφαιρικό σκάνδαλο το οποίο τον έχει στο σκαμνί μαζί με φίλους και συνεργάτες του –όπως οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος– δεν ήταν αρκετό για να του στερήσει μια καλοπληρωμένη καριέρα παρατηρητή στις διεθνείς συνομοσπονδίες. Και ο ίδιος ο Πιλάβιος άλλωστε καριέρα αντίστοιχη κάνει. Ως στέλεχος της ΕΠΟ ήταν επίσης παρατηρητής διεθνών αγώνων, ενώ αργότερα προωθήθηκε και ως δικαστής - διαιτητής στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS). Ποιος καλός φίλος τους, θα μπορούσε άραγε να φροντίσει για αυτούς; Ποιο… αόρατο χέρι είχε αυτή τη δυνατότητα αλλά ίσως και την ανάγκη να δει τους φίλους του να… ξεπερνούν αυτή τη δυσκολία που τους προέκυψε;

Θα μπορούσε να είναι ο (επίσης τους φίλος τους) Βασίλης Γκαγκάτσης που ως γνωστόν με τα… φαντάσματα έχει το χάρισμα και τα βγάζει πέρα; Όχι. Είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος. Και εκείνος όμως παραδόξως ευνοημένος από κάποιο αόρατο χέρι. Εκείνο που παραμέρισε το «κακούργημα» που τον βαραίνει, εκείνο που έδιωξε το σύννεφο κατά παράβαση των νόμων του κράτους περί κολλημάτων αθλητικών παραγόντων και τον διατηρεί στο κεντρικό ποδοσφαιρικό ταμπλό. Ο γνωστός δικηγόρος και άλλοτε πρόεδρος της ΕΠΟ εκπροσωπεί πια τη Σούπερ Λιγκ και είναι συνομιλητής… γενικώς με την κυβέρνηση. Ου μην και σκιώδης σύμβουλος υπουργών που αντί να τον κηρύξουν έκπτωτο γίνονται ομοτράπεζοί του. Κατηγορούμενοι λοιπόν και οι τρεις. Και ο Σταυρόπουλος και ο Πιλάβιος και ο Γκαγκάτσης. Όλοι όμως με τον «μανδύα» του ποδοσφαίρου να τους στέκεται στα δύσκολα. Του διεθνούς ποδοσφαίρου αν σκεφτούμε τις θέσεις που διατηρούν αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πλέον βρίσκεται υπό την εποπτεία των διεθνών ομοσπονδιών. Ποιο είναι λοιπόν το κομμάτι του παζλ που λείπει; Ποιος είναι εκείνος για τον οποίο ο κατηγορούμενος Μαζαράκης (της ΕΠΣ Κεφαλληνίας, που βρέθηκε στο σκαμνί χωρίς να έχει σχέση με την όλη ιστορία) φώναζε στη δικαστική αίθουσα «γιατί είμαι κατηγορούμενος εγώ και όχι ο…» βάζοντας ονοματεπώνυμο στο… φάντασμα της ιστορίας. Έλα ντε! Αν το δικαστήριο ρωτήσει κάποια στιγμή όλους τους «φίλους» πώς έχουν καταφέρει και έχουν τέτοια «επώνυμα» πόστα στο ποδόσφαιρο ακόμη και σήμερα τι απάντηση θα πάρει; Ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την «Κάρτα υγείας» υποδεικνύοντας γενικώς την διαδικασία, αλλά και «σηκώνοντας» με τα χέρια τα εμπόδια που προέκυπταν στην πορεία. Ποιος είχε τέτοια δύναμη;

Και για να το πάμε παρακάτω: Γιατί το «φάντασμα» διαφεύγει όταν στην πραγματικότητα, απλοϊκές σκέψεις οδηγούν στην εμπλοκή του; Το κάνει μόνος του; Είναι τυχερός; Το κάνει γιατί μπορεί ή τελικά υπάρχει κάποιο… γρανάζι του συστήματος που είναι απευθείας συνδεδεμένο με την κυβέρνηση ή/και όσους ξεψάχνισαν την υπόθεση και αποφάσισαν να «μοιράσουν» τα κατηγορητήρια; Μένει ατσαλάκωτος δίχως αντάλλαγμα ή του στοιχίζει σε άλλα επίπεδα; Γιατί όσο το φάντασμα παραμένει… φάντασμα δικαιολογείται απολύτως το ραγιάδικο «ναι» σε κάθε βουλή των εκάστοτε «Κοντονήδων» αυτής της χώρας. Πώς να μην κάνει τα χατίρια και πώς να μη σκύβει το κεφάλι; Τι να κάνει; Να πάρει σάρκα και οστά και να βρεθεί κακουργηματικά κατηγορούμενος;

Η δικαιοσύνη λοιπόν καλείται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Ποιος λείπει; Ποιο φάντασμα «έφτιαξε» τον Πιλάβιο και τον Σταυρόπουλο; Και ενδεχομένως στη συνέχεια να ψάξει και το «γιατί». Μήπως το… φάντασμα ξεπληρώνει κάποια υποχρέωση; Τόσο απλό είναι. Τόσο που αν χρειαστεί θα… επανέλθουμε.