CNBC: Η (επικείμενη) νέα μάχη της Ελλάδας με τους πιστωτές για τις συντάξεις

02/10/2018, 13:46
ΕΛΛΑΔΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

H Ελλάδα ίσως ετοιμάζεται να αποδυθεί σε μια νέα μάχη με τους πιστωτές της και τις χρηματαγορές, μεταδίδει το CNBC, αναφερόμενο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην ελληνική Βουλή.

Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος της χώρας για σχεδόν μια δεκαετία χωρίς να υπόκειται σε πρόγραμμα διάσωσης και, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, περιέχει δυο σενάρια για τις δαπάνες και τους οικονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς.

Το ένα σενάριο προβλέπει τις νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, σε συμφωνία με τις προσδοκίες των πιστωτών.

Το άλλο δεν περιέχει τις περικοπές των συντάξεων, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προσυμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Οι περικοπές έχουν σχεδιαστεί να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο και αποτελούσαν μια από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Οι δυνητικές αλλαγές στις συντάξεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να επιφέρουν διαξιφισμούς με τους ευρωπαικούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ είπε ότι η περικοπή του 2019 είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Αθήνα και ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι φιλική στους επενδυτές.

Οπως σημειώνει το CNBC, η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο και έχει δεσμευθεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια σε αντάλλαγμα για κάποια ελάφρυνση του χρέους. Επίσης στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, θέσπισε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση ώστε να προχωρήσει σε μία ελαφρά δημοσιονομική χαλάρωση ενώ το 2019 έρχονται εκλογές», τονίζει ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS. Όπως, μάλιστα, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς πέραν του ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει υποσχεθεί σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση.

Το διεθνές δίκτυο σημειώνει ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, από τον Αύγουστο, ο Τσίπρας προσπαθεί να ακυρώσει ή να αναβάλει τις προγραμματισμένες περικοπές των συντάξεων, που θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι πιθανές αλλαγές στις συντάξεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα το ΔΝΤ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές των συντάξεων του 2019 είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση και ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι φιλική προς τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg, αναφέρει ότι ενδεχόμενο πισωγύρισμα των μεταρρυθμίσεων μπορεί να κλονίσει τις αγορές.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι προσδοκίες είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα πάνω από 3,5% το 2018. Αλλά η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να είναι σίγουρη για αυτό αργότερα μέσα στο έτος και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2019, όταν απελευθερωθούν τα τελικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή των περικοπών των συντάξεων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια απόφαση ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένει για αργότερα.