Απειλή 701 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από την κλιματική αλλαγή

02/10/2018, 14:16
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το αστρονομικό ποσό των 701 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει σωρευτικά μέχρι το 2100 το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του την Δευτέρα, με φόντο τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Ζορμπάς».

Μιλώντας στη 2η Σύνοδο Βιωσιμότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο του περιοδικού Economist, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για μία βιώσιμη ανάπτυξη», ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «εάν κοστολογήσουμε το σενάριο της μη-δράσης για την κλιματική αλλαγή, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, ceteris paribus, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ»!

Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από έκθεση της Επιτροπής για τη Μελέτη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), η οποία έχει επίσης τονίσει ότι ο κλάδος της οικονομίας που εκτιμάται ότι θα πληγεί περισσότερο από τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους για την ελληνική επικράτεια είναι η γεωργία, ενώ «οι επιπτώσεις για τον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση».

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR