Moody’s: Περικοπή συντάξεων αλλιώς υποβάθμιση

27/09/2018, 10:45
MOODY'S

Ηχηρό καμπανάκι χτύπησε για την κυβέρνηση από τη νέα ανάλυση της Moody’s η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποιεί με υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως συμφωνηθεί.

Επί της ουσίας, ο οίκος αξιολόγησης, αντί για την αναβάθμιση που περίμενε η αγορά στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που η ίδια καταβάλλει προσπάθειες να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει προ καιρού πως «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές (στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι θετικές) συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών». Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας –εκτός απροόπτου– το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Πιέσεις για την αξιολόγηση