Στα… κόκκινα η κυβέρνηση Κόντε στην Ιταλία

27/09/2018, 13:19
ΚΟΝΤΕ

Κρίσιμες ώρες περνά η Ιταλία, αλλά και η κυβέρνηση Κόντε, η οποία καλείται να καταρτίσει, να παρουσιάσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις τόσο από τον Ματέο Σαλβίνι, όσο και από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ώστε το έλλειμμα για το 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ πολύ πάνω δηλαδή από την επιδίωξη του Ιταλού ΥΠΟΙΚ να το διατηρήσει κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1,8% με 1,9% προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του, κάτι που προσδοκούν αγορές και επενδυτές.

Και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν δεσμευτεί για περικοπές φόρων και γενναίες αυξήσεις δαπανών στον προϋπολογισμό το 2019 προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον υπουργό Οικονομικών που θα πρέπει να βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνει πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το ήδη υπέρογκο χρέος δεν θα εκτοξευτεί περαιτέρω.

Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα ότι ο Τρία μπορεί να εξωθηθεί σε παραίτηση αν δεν καταφέρει να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η παρουσίαση του προϋπολογισμού μπορεί να καθυστερήσει λόγω των σοβαρών διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του Τρία πάντως επιχειρεί να διασκεδάσει τα σενάρια περί σκέψεων παραίτησης του Ιταλού ΥΠΟΙΚ, μεταδίδει το Reuters, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω στους στόχους του προϋπολογισμού ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά στη Γερουσία, Ρικάρντο Μιλινάρι, ο οποίος βάζει στο τραπέζι ακόμα και την παραίτηση του Τζιοβάνι Τρία: «Εάν ο Τρία δεν θέλει να είναι πια στο κυβερνητικό σχέδιο, θα βρούμε άλλον υπουργό Οικονομικών» είπε μιλώντας στη Rai Tre.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή προκειμένου να διατηρήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κόντε, σε μια προσπάθεια εύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που καλούνται να κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι να καταλήξουν στο τι θα απαντήσουν στο αίτημα που διατυπώνει το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο ζητά να αυξηθεί το ύψος του ελλείμματος στο 2,4%, κάτι που φαίνεται να «στηρίζει» και η Λέγκα του Σαλβίνι, καθώς εκτιμά ότι αυτά τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που θα προκύψουν, θα συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην υλοποίηση του εισοδήματος των πολιτών για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Ντι Μάιο, αλλά και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία βάζει ως προτεραιότητα η Λέγκα.

Όπως μεταδίδει ωστόσο το Reuters επικαλούμενο πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που το έλλειμμα του 2019 ξεπεράσει το 1,9% θα τεθεί σε κίνδυνο η μείωση του χρέους.

Οι τελικές θέσεις και αποφάσεις των Κόντε – Τρία θα τεθούν υπόψη και θα συζητηθούν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει εντός της ημέρας, για την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Η κρισιμότητα των σημερινών εξελίξεων αποτυπώνεται καθαρά και στην εικόνα της ιταλικής χρηματαγοράς. Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει από το άνοιγμα απώλειες που νωρίτερα άγγιζαν το 1,7%, ενώ σημαντική υποχώρηση σημειώνεται και στην αγορά ομολόγων.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές με τις Unicredit, Banco BPM, Intesa Sanpaolo και UBI Banca να σημειώνουν απώλειες από 2,4% έως και 3,6% καθώς σημειώνεται sell off στα ιταλικά ομόλογα.

Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,7%, ενώ ο δείκτης για τις τράπεζες της ευρωζώνης που επηρεάζεται από τις εξλίξεις με τον ιταλικό προϋπολογισμό, υποχώρησε κατά 1,3%.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Ρώμη, με τους φόβους να εστιάζουν στην εκτόξευση του ελλείμματος, αλλά και στην τροχιά σύγκρουσης που απειλείται να μπει η σχέση της ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στην ιταλική αγορά ομολόγων σημειώνεται άλμα στις αποδόσεις της 10ετίας, που σκαρφαλώνει σήμερα στο 2,96.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR