Κίνηση Κοπελούζου για το 30% του ΔΑΑ

23/09/2018, 12:23
ΔΑΑ

Για το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρόκειται να κινηθεί ο όμιλος Κοπελούζου, αμέσως μόλις το ΤΑΙΠΕΔ κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Την πρόθεση της εταιρείας να διεκδικήσει τις μετοχές του ΔΑΑ, εξέφρασε χθες στο περιθώριο της θεμελίωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» που ανήκει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Fraport-Slentel, ο κ. Χρίστος Κοπελούζος.

Ο επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει ήδη το 5% των μετοχών του ΔΑΑ με το 40% να ανήκει στο Καναδικό Συνταξιοδοτικό fund PSP. Στον όμιλο ανήκει επίσης το 16,6% της Fraport Greece καθώς στις αρχές του χρόνου η Slentel πούλησε το 10% των μετοχών που κατείχε στο fund Marguerite. Ο όμιλος Κοπελούζου είχε αναλάβει επίσης σε συνεργασία με την Fraport και το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, επένδυση από την οποία έχει αποχωρήσει.

Η πώληση του ΔΑΑ ήταν και παραμένει στενά συνδεδεμένη με την υπογραφή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026. Την επίμαχη συμφωνία «ακτινογραφούσε» επί μήνες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία τελικά κατέληξε σε γενναία αναπροσαρμογή του τιμήματος, που θα φτάσει το 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ από 600 εκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Πριν λίγες μέρες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την πρόταση της εταιρείας για αναθεώρηση του τιμήματος και έτσι ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο οι μέτοχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση της νέας σύμβασης, η οποία είναι ακριβότερη περίπου κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Χωρίς την ολοκλήρωσή της το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης, η οποία χρονικά τοποθετείται μέσα στην επόμενη χρονιά...

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR