Μήνας «Μιχάλη Κακογιάννη» ο Οκτώβριος για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

21/09/2018, 14:27
ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν πρωτοπόρος. Ηταν ένας δημιουργός πολύ αυστηρός στις επιλογές του. Αυτό που ήθελε να πετύχει στις ταινίες του το πετύχαινε. Κυριολεκτικά έβγαζε το λάδι, στους ηθοποιούς. Ηταν ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης που κατάφερε να μπεί στο αμερικανικό δίκτυο διανομής ταινιών». Μ’ αυτά τα λόγια περιέγραψε τον Μιχάλη Κακογιάννη ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος στην εκδήλωση στον «Ιανό» όπου ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος ανακοίνωσε ότι ο «Πολιτιστικός Μήνας» που διοργανώνει κάθε Οκτώβριο το πανεπιστήμιο θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ελληνοκύπριο δημιουργό..

«Φέτος η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να “ακουμπήσει” και να “οσφριστεί” σε όλο του το μεγαλείο το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη», είπε ο κ Γουλιάμος για να προσθέσει: «Επιστήμη και πολιτισμός είναι έννοιες αδιαίρετες. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς». Για τον Μιχάλη Κακογιάννη μίλησε επίσης και η πολύ καλή ηθοποιός Τατιάνα Παπαμόσχου περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, την εμπειρία της όταν μικρό κορίτσι, μαθήτρια ακόμη, τη γνώρισε στο αεροπλάνο και την επέλεξε να ερμηνεύσει την Ιφιγένεια στην ταινία του. «Ηθελε η Ιφιγένεια να είναι στην ηλικία της», είπε η κ. Παπαμόσχου.

Πέρυσι το πανεπιστήμιο είχε τιμήσει στον «Πολιτιστικό Μήνα» τον Μίκη Θεοδωράκη και τα προηγούμενα χρόνια τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Γιάννη Ρίτσο αλλά και τον Γιώργο Σεφέρη. Φέτος οι εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Μήνα», θα μεταφερθούν και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κακογιάννη.