Προειδοποίηση Μοσκοβισί προς την Ιταλία για το χρέος

20/09/2018, 14:53
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

"Η Ιταλία πρέπει να εργαστεί για να διατηρήσει το χρέος της υπό έλεγχο, περικόπτοντας τις σπατάλες και θέτοντας ως προτεραιότητα τις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας." Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απευθύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο μια αυστηρή προειδοποίηση στην ιταλική κυβέρνηση.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης σε ξεχωριστό σημείο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit.

Ο λαϊκιστικός κυβερνών συνασπισμός στην Ιταλία ζήτησε την Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Τζιοβάνι Τρία να επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους προκειμένου να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις που έλαβε, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες των αγορών για την κατάσταση του χρέους της Ιταλίας.

«Καλώ όλη την κυβέρνηση στην Ιταλία να είναι σαφής και να παραμείνει εκεί που πρέπει να παραμείνει –στον πυρήνα της ευρωζώνης ως μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα που προτίθεται να διασφαλίσει ότι το χρέος της είναι υπό έλεγχο», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Η Ιταλία, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το ερχόμενο έτος ως τα μέσα Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να το απορρίψει αν αποφασίσει ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της ΕΕ, ασκώντας μια εξουσία την οποία δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει.

Το Brexit