Φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

18/09/2018, 13:07
ΤΣΙΠΡΑΣ

Αφού «πάγωσε» τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για δύο έτη (2017-2018), ενώ ανέστειλε την επέκταση και συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και τάζει, γενικόλογα, την αύξηση του κατωτάτου μισθού. Και μάλιστα με νόμο και κυβερνητική απόφαση.

Σήμερα περισσότεροι από 630.000 άτομα εργάζονται υπό καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης και διαλείπουσας εργασίας οδηγούμενοι στο οικονομικό περιθώριο με «αμοιβές» 392 ευρώ τον μήνα.

Ας θυμίσει κάποιος στον πρωθυπουργό ότι η αύξηση του κατωτάτου - εισαγωγικού μισθού έπρεπε να ισχύσει από 1/1/2017 (Ν. 4172/13), ενώ η επέκταση και η συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2016 (Ν. 4024/11).

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. μας έφερε ένα τρίτο –αχρείαστο– μνημόνιο μέσω του οποίου χρέωσε με πολλά δισ. ευρώ τον ελληνικό λαό, δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, συμφώνησε για ένα θηριώδες πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,1% ακολούθως, επέβαλε πρωτοφανή φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη διαλύοντας τη μεσαία τάξη, μείωσε τις συντάξεις και, τέλος, στέρησε από τους εργαζόμενους ακόμη και μικρές αυξήσεις. Και κυρίως, με νομοθετική παρέμβαση παρέτεινε για δύο χρόνια τη μη επέκταση και συρροή των συμβάσεων.

Αλλά και οι νέες εξαγγελίες αποτελούν ακόμη ένα συνειδητό ψεύδος όπως ολόκληρη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 10% στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), μια αύξηση που μπορεί να οδηγήσει σε ονομαστική αναπροσαρμογή έως και πάνω από 50 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά θα αφανιστεί από την αύξηση της φορολογίας από 1/1/2020. Και αυτό καθώς με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως και 54 ευρώ τον μήνα (έως 650 ευρώ τον χρόνο πρόσθετος φόρος).

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού προηγουμένως επέβαλε με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) εισφορές έως και 2.223 ευρώ τον μήνα! (26.679 ευρώ για κύρια, επικουρική εφάπαξ και υγεία στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο από το 10πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη – 70.300 ευρώ τον χρόνο).

Αλλά το ψεύδος εδώ έχει κοντά πόδια. Όλοι ξέρουν ότι οι ελάχιστες εισφορές (167 ευρώ τον μήνα) θα αυξηθούν από το νέο έτος καθώς θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού λόγω (ονομαστικής στην ουσία) αύξησης του (κατώτατου) μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. (Σήμερα οι ελάχιστες εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 586 ευρώ, συν το επασφάλιστρο της ανεργίας.)

Ταυτόχρονα από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση 15% στο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών που προβλέφθηκε μεταβατικά για το 2018 λόγω του πρωτοφανούς τρικ να υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές επί των… ασφαλίστρων. Κάτι που οδηγεί τουλάχιστον σε ισόποση αύξηση (15%) όλων των ασφαλιστικών εισφορών.

Δηλαδή, επειδή θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού (αύξηση κατώτατου μισθού στον υπολογισμό των ελαχίστων ασφαλίστρων και κατάργηση της έκπτωσης 15% στα λοιπά εισοδήματα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών τάζοντας μειώσεις. Αλλά, στην ουσία, προσπαθεί να συγκαλύψει τις κρυφές αυξήσεις στα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα για τη μεσαία και παραγωγική τάξη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά –παίζοντας με την αγωνία των συνταξιούχων– τη μη εφαρμογή των περικοπών 18% στις παλαιές συντάξεις (για αιτήσεις έως 12/5/2016) που η ίδια συμφώνησε μόλις το 2017 (β’ αξιολόγηση) και επιβεβαίωσε πρόσφατα (Ιούνιος 2018) με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-21 και την τελευταία αξιολόγηση. Χωρίς επί της ουσίας καμμιά δέσμευση για το θέμα αυτό, απότοκο των παράλογων και υποτελών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έναντι των δανειστών.

Παράλληλα, δεν λέει το παραμικρό για το:

- Τι θα γίνει με τις άλλες συντάξεις (αιτήσεις μετά τις 12/5/2016) οι οποίες έχουν περικοπεί έως και 35% με τον νόμο - καρμανιόλα του κ. Κατρούγκαλου;

- Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας που έχουν πέσει στα 50%, ενώ καταργήθηκαν για τις χήρες κάτω των 55 ετών;

- Εάν οι αναπηρικές συντάξεις θα συνεχίζουν να χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%;

Τελικά, από την «παρέμβαση» Τσίπρα και λόγω των ακραίων δεσμεύσεων που ανέλαβε για τη χώρα ως προς τα πλεονάσματα, τους φόρους, τις αμοιβές και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκύπτει μείωση στο πραγματικό εισόδημα, ενώ κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση μέσα από υγιείς πόρους.