Η σύγκρουση δύο κόσμων: Σταθερές και (πολλά) ρίσκα

17/09/2018, 10:00
megali foto

«Κάντε κινήσεις που να αποδεικνύουν στην πράξη τη βούλησή σας για άνοιγμα στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα κορυφαίο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την εβδομάδα που πέρασε στο Στρασβούργο, λίγο πριν ο πρωθυπουργός πάρει τον λόγο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Κι εκεί αποκαλύφθηκε πλέον, ξεκάθαρα, πως τόσο οι ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και οι εθνικές εκλογές, οι κάλπες των οποίων είναι πιθανόν να στηθούν ταυτόχρονα, δεν θα είναι μια απλή πολιτική μάχη παρατάξεων, αλλά μια σύγκρουση δύο κόσμων διαμετρικά διαφορετικών. Κι αν η… ασπιρίνη απέναντι στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ατζέντας στην Ευρώπη ήταν οι επιβληθείσες κυρώσεις στην Ουγγαρία, αυτή η σύγκρουση μεταφέρεται στην Ελλάδα, σε πολλά και πολύπλοκα πεδία.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ μετά τον Σεπτέμβρη του 2015 πρόθεση και διάθεση για άνοιγμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όπως και κορυφαία στελέχη του ΕΣΚ ποτέ δεν έκρυψαν την επικρατούσα στους κόλπους τους αντίληψη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι μια εκ των ων ουκ άνευ «επένδυση επιβίωσης» για τον πάλαι ποτέ κυρίαρχο πολιτικό χώρο στην Ευρώπη, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια σταδιακά καταρρέει. «Κι ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, για τη Γαλλική προεδρία, πριν κυριαρχήσει το 1981 ως ηγέτης, πια, των Σοσιαλιστών» έλεγε, μεσοβδόμαδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην «Axianews».
Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βγει κατά το δυνατόν αλώβητος στην πιο σκληρή παρτίδα πολιτικού «πόκερ» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας με απόληξη τις εθνικές εκλογές – πιθανότατα του προσεχούς Μαΐου. Κι αν το σκηνικό της πιο ορατής πόλωσης από τη μεταπολίτευση και μετά άρχισε να χτίζεται από τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, οι σταθερές φαντάζουν ελάχιστες μπρος στα ρίσκα στον δρόμο προς τον καυτό εκλογικό Μάιο…

Η «μάχη» της καθημερινότητας

Πρώτος «κάβος» σε αυτήν τη διαδρομή είναι η «μάχη» με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με κορυφαίο στοίχημα την μη περικοπή των συντάξεων. Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται βέβαιοι –ή, πιο σωστά, δηλώνουν απόλυτα αισιόδοξοι– για την επίτευξη αυτού του στόχου, ακόμη και μετά την πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση με τους «θεσμούς».



«Πάτημα» τα αυτογκόλ…

Δύο «αυτογκόλ» της Ν.Δ. την περασμένη εβδομάδα κρίνεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ότι έδωσαν «πάτημα» στην κυβέρνηση, υποβοηθώντας όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες μια χρονική συνθήκη κατά την οποία φαίνεται, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος, βελτιώνει σημαντικά τις δημοσκοπικές του επιδόσεις. Το «ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ» που ξεστόμισε ως «σχέδιο της Ν.Δ.» ο Κώστας Καραγκούνης αλλά και η προαναγγελία ογδόντα χιλιάδων απολύσεων στον δημόσιο τομέα, από τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστή Χατζηδάκη, έριξαν αυτό που λέμε «νερό στον μύλο»… Και δεν προκάλεσαν μόνο «πανηγυρισμούς» στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» αλλά και άνευ προηγουμένου γκρίνια –στα όρια της απόλυτης διάστασης– στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί, όπως λένε γαλάζιες πηγές, «Η Ν.Δ., υιοθετώντας εξ ανάγκης τη σκληρή δεξιά ατζέντα, αφού έχει στις τάξεις της στα πιο υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, αλλά και της δημόσιας προβολής, φορείς ακροδεξιάς ιδεολογίας και ρητορικής, διώχνει κόσμο αντί να προσελκύει, κινδυνεύοντας να ηττηθεί ιδεολογικά, αλλοιώνοντας την πολιτική της φυσιογνωμία».

Ζητήματα συνοχής;

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά της Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη και ζητήματα συνοχής σε αυτόν καθ’ εαυτόν τον κορμό της. Και τούτο διότι, όπως λένε οι πληροφορίες, εν ενεργεία γαλάζιοι βουλευτές, τρεις τον αριθμό, πιέζονται από την ηγετική ομάδα να εγκαταλείψουν τις βουλευτικές τους έδρες για να διεκδικήσουν δημαρχιακούς ή περιφερειακούς θώκους στις προσεχείς εκλογές της αυτοδιοίκησης. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις αυτοί βουλευτές προέρχονται από το μπλοκ των παλιών καραμανλικών. Ο δε κοινός τους τόπος είναι ότι ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αρνούνται να κάνουν τη «χάρη» στην ηγεσία του κόμματος. Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μεν προφανής (θέλει να ελέγχει απόλυτα την επόμενη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος) αλλά καθόλου αυτονόητα επιτεύξιμος.

Η αντίφαση….

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζει αυτόν τον καιρό στον αστερισμό μιας μεγάλης αντίφασης. Ενώ η ηγετική της ομάδα επιχειρεί να απομακρύνει ή να αποστρατεύσει τους καραμανλικούς, πιέζει τον Κώστα Καραμανλή με αλλεπάλληλες οχλήσεις και πλήθος «μεσολαβητών» να παρέμβει με κάποιον τρόπο που να δείχνει τη στήριξή του στη νυν ηγεσία του κόμματος.

Δυσαρέσκεια

Το κλίμα, όμως, στην Παναγή Κυριακού είναι κλίμα απόλυτης δυσαρέσκειας. Όχι μόνον γιατί σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπονομεύει και επιχειρεί να ακυρώσει τα έργα και της ημέρες του Κώστα Καραμανλή, αλλά και γιατί άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως «η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει μεν λάθη, αλλά έχει να επιδείξει και απολύτως θετικές πρωτοβουλίες που δεν τόλμησε κανείς στο παρελθόν».



Βολιδοσκοπήσεις και ανοίγματα

Την ίδια ώρα υπάρχουν έγκυρες εκτιμήσεις ότι ενόψει –επί της ουσίας– τριπλής εκλογικής σύγκρουσης, η εντολή του πρωθυπουργού είναι να αρχίσουν από τώρα οι βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα όσο το δυνατόν πιο κοινής αποδοχής που θα σηματοδοτούν ουσιαστικά – και σε κάποιες περιπτώσεις αμφίπλευρα – ανοίγματα. Υπάρχει, δε, σοβαρό ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις –κυρίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές– να γίνουν αρκετά γρήγορα. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και εκτιμήσεις, θα ισχύσει για πρόσωπα που θα συμβολίζουν εμφατικά και με προφανή τρόπο τον στόχο της διεύρυνσης… Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως κάποιοι όμοροι με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί χώροι και κομματικοί σχηματισμοί –κυρίως από τον βασικό κορμό του ΚΙΝ.ΑΛΛ.– θα βρεθούν ξεκάθαρα μπροστά στην επιλογή του ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος. Το δίλημμα «ή με τις προοδευτικές δυνάμεις ή με τη δεξιά του Μητσοτάκη» κρίνεται πως θα γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ.
Στις εντεινόμενες επιθέσεις της κ. Γεννηματά και των «παλιών» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (για παράδειγμα, κλίμα του κ. Α. Λοβέρδου) πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση απαντούν με νόημα «ας μην παρασύρονται τα νεότερα στελέχη, γιατί η ίδια η ζωή μπορεί να τα φέρει αλλιώς». Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι οι υποθέσεις που ήδη διερευνά η δικαιοσύνη ( ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και πιο πρόσφατα αυτό που αφορά στα θαλασσοδάνεια των κομμάτων) είναι πιθανόν να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλά «βαριά» ονόματα του εγχώριου πολιτικού γίγνεσθαι. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπόθεση της κομματικής χρηματοδότησης, ήδη ο εισαγγελέας καλεί 50 τραπεζικά στελέχη να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί) για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Μαζί τους και στελέχη από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ.

Ν.Δ.: Διεργασίες και παρασκήνιο

Μέσα σε αυτόν τον ταχύ ρυθμό ροής των εξελίξεων η Πειραιώς φαίνεται πως βιάστηκε να αφήσει να διαρρεύσει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει με τη διαφωνία πολλών κορυφαίων στελεχών στην υποψηφιότητα του κ. Γ. Πατούλη, η οποία πήγαινε κι ερχόταν από τη στιγμή που ο Κώστας Μπακογιάννης επέλεξε να είναι υποψήφιος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Με αυτές τις διεργασίες και το παρασκήνιο, ο Γιώργος Πατούλης ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έγινε την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι και κράτησε γύρω στις 4 ώρες… Στη συνάντηση αυτή ο κ. Πατούλης ζήτησε να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο η δίδυμη υποψηφιότητα… Κώστας Μπακογιάννης για τον Δήμο της Αθήνας και Γιώργος Πατούλης για την Περιφέρεια Αττικής… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια παύση των όποιων διεργασιών μέχρι και την παρουσία του στη ΔΕΘ… Αυτήν την, μάλλον προβληματική, ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πλέον και τη χρονική άνεση τού ότι ο Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδρομή της κυβέρνησης προς την ολοκλήρωση της θητείας της.