MEDIA
#TAGS:
ΕΣΡ

Εντός δεκαπενθημέρου η δόση των 3,5 εκ. ευρώ για τους πέντε σταθμούς

17/09/2018, 11:02
52_53_money

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, συνοδευόμενη από έγγραφα που να πιστοποιούν την προέλευσή τους θα οριστικοποιηθεί η αδειοδότηση του Alpha, του Αnt1, του Star, του Σκάι και του Epsilon. Εντός δεκαπενθημέρου οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση (3,5 εκατ. ευρώ) για να πάρουν την άδεια, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση. Η ιστορική, πλέον, απόφαση (101/2018) της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής ορίζει ρητά πως «υποχρεούνται οι οριστικοί αυτοί δικαιούχοι να προσκομίσουν αμέσως μετά την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του τιμήματος αυτού όλα εκείνα τα παραστατικά από τα οποία θα προκύπτει συγκεκριμένα η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των συναφών οικονομικών μέσων, συνυποβάλλοντας και σχετική υπεύθυνη δήλωση». Το ΕΣΡ ακόμη ορίζει πως «θα πρέπει επίσης να προσκομιστούν από τους οριστικούς δικαιούχους οι συναφείς ελεγμένες και πιστοποιημένες από αναγνωρισμένους ορκωτούς λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες χρηματοπιστωτικές καταστάσεις τους, όταν αυτές θα έχουν δημοσιευτεί». Στην απόφαση του ΕΣΡ αναφέρεται πως ο ΑΝΤ1 TV για την κάλυψη της πρώτης δόσης του τιμήματος «θα προβεί σε τραπεζικό δανεισμό από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, προσκομίζοντας τα σχετικά παραστατικά». Στην περίπτωση της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ (Epsilon TV) αναφέρεται πως η εταιρεία ενημέρωσε ότι η κάλυψη του ποσού της πρώτης δόσης θα προέλθει από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε άλλο όμως σημείο υπάρχει παραπομπή στον έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Λεφτά και στο ΕΣΡ από τις άδειες

Και το ΕΣΡ θα έχει έσοδα από την αδειοδότηση. Από κάθε δόση των 3,5 εκατ. ευρώ θα πάρει 50.000 ευρώ, συνεπώς 250.000 ευρώ θα πρέπει να μεταφερθούν από το δημόσιο ταμείο στον τραπεζικό λογαριασμό της Αρχής. Το ΕΣΡ υπόσχεται πλέον ενισχυμένους ελέγχους και επί του προγράμματος των αδειοδοτημένων σταθμών και πληροφορίες αναφέρουν πως θα ξεκινήσουν από την πρακτική της έμμεσης διαφήμισης κυρίως στην πρωινή ζώνη των ιδιωτικών σταθμών αλλά και στις δήθεν εκπομπές telemarketing. Το ΕΣΡ αυτήν τη στιγμή βέβαια διαθέτει μόνο 40 άτομα προσωπικό, που δεν επαρκεί για όλους αυτούς τους ελέγχους.

Έσοδα 490 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία

Μέχρι τώρα και μετά την απόφαση του ΕΣΡ για τη χορήγηση των πέντε αδειών στις εταιρείες ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε., Νέα Τηλεόραση Α.Ε., Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε., Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. και Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. θα μπουν –στη δεκαετία– στα δημόσια ταμεία 175 εκατ. ευρώ. Από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης της περιόδου 2015 – 2018, όταν οι σταθμοί εξέπεμπαν χωρίς άδεια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά συγκεντρώθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Από τη μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 5%, από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθούν οι πέντε σταθμοί (ισχύει ήδη για ΕΡΤ, Cosmote TV, Nova), το Δημόσιο ως το 2028 θα λάβει 125 εκατ. ευρώ . Θυμίζουμε πως ο ειδικός φόρος τηλεόρασης συνιστούσε μνημονιακή υποχρέωση από το 2010 και η «τρόικα» αποδεχόταν παρατάσεις για τη μη εφαρμογή του ως το 2015. Και, τέλος, λόγω της απόφασης για την καταβολή των τελών χρήσης φάσματος για την ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση της περιόδου 2010 - 2014 συγκεντρώθηκαν 40 εκατ. ευρώ.