Εκλογική «ντρίπλα» Ζάεφ

17/09/2018, 10:30
zaev1_4

Εκλογική «ντρίπλα» ετοιμάζει στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες που έρχονται από την πάλαι ποτέ νοτιότερη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έχει κατά πάσα πιθανότητα «δέσει» τη θετική στάση των πολιτών του σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ένα σενάριο που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε: Ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός του γειτονικού μας κράτους, αρχηγός του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος των Σκοπίων και επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, θα αναχαιτίσει με την προσφυγή στις κάλπες τη διαφαινόμενη διάθεση του Πρόεδρου Ιβανόφ να αρνηθεί ακόμη και τη λαϊκή βούληση, που θα προκύψει από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Σύμφωνα με πηγές των Σκοπίων, την προοπτική κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ ενισχύει η ηχηρή στροφή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης της χώρας, που καλεί πλέον τους ψηφοφόρους της να τοποθετηθούν «κατά συνείδηση» στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το vmro –αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια– είναι «αδελφό» κόμμα της Ν.Δ. ευρισκόμενο στους κόλπους του Ε. Λ. Κ. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, θα σημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα αργήσει αρκετά να κριθεί και να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η δυναμική του «Ναι» στα Σκόπια –την οποία διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα βλέπουν να βαίνει διογκούμενη, με ή χωρίς την παρουσία παραγόντων της Δύσης στα Σκόπια– πηγαίνει παράλληλα με μια βεβαιότητα ότι η ιστορική συμφωνία θα επικυρωθεί, με άνεση από την τρέχουσα Βουλή στην Αθήνα. Οι καλά γνωρίζοντες μάλιστα λένε πως οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες υπέρ της συμφωνίας έχουν ήδη διαμορφωθεί στην Αθήνα και ότι η κυβέρνηση δεν θα δοκιμάσει τη βάσανο της πτώσης, με την έννοια ότι το 2019 είναι έτσι κι αλλιώς χρονιά –πολλαπλής– εκλογικής σύγκρουσης.

Το «γάντι» Τσίπρα

Κάπως έτσι αποκτά εξαιρετικό ειδικό βάρος το «γάντι» που έριξε από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Ν.Δ. για το αν το κόμμα του θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και εφόσον ποτέ κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η συγκεκριμένη αποστροφή της τοποθέτησης του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως κίνηση ΜΑΤ. «Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε ανοιχτές θύρες», εξηγεί, μιλώντας στην «axianews», καλά πληροφορημένη πολιτική πηγή. Και κατά τα φαινόμενα ο πρωθυπουργός αυτό το γνωρίζει.

«Οχυρωμένος» ο Κυριάκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οχυρώνεται» πίσω από την εκ του ασφαλούς άρνηση που του επιτρέπει η θέση του στα έδρανα της αντιπολίτευσης προκειμένου να ικανοποιήσει το ακροδεξιό κομμάτι του κομματικού του ακροατηρίου… Στην πραγματικότητα έχει δεσμευτεί –και– στους κόλπους του Ε. Λ. Κ. ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαδρομή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Απλώς επενδύει σε μια σκληρή ρητορική επί του θέματος που θα τελειώσει το βράδυ των εκλογών, ανεξάρτητα από το εξαγόμενο της κάλπης», εξηγεί στην «axianews» πολιτική πηγή προσκείμενη στην ευρύτερη Κεντροδεξιά. Η ίδια πηγή σημειώνει, δε, πως «αν και η θέση της κυρίαρχης τάσης εντός της Ν.Δ. κινείται κοντά στο πνεύμα της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε το λάθος να εγκλωβιστεί στην ακραία λογική των νεόκοπων ‘‘νεοδημοκρατών’’ με επικεφαλής τους κ. κ. Γεωργιάδη και Βορίδη». Γιαυτό άλλωστε, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, πρώτα ο κ. Μητσοτάκης κι ύστερα αρκετά από τα θεωρούμενα «μετριοπαθή» στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν να λένε πως «η Ν.Δ. δεν μπορεί να ακυρώσει συμφωνίες που δεσμεύουν κεντρικά το ελληνικό κράτος», προκειμένου να δικαιολογήσουν τη χαώδη διαφορά μεταξύ αυτού που υπαγορεύει η αντιπολιτευτική ρητορική και αυτού που, τελικά, θα κληθεί ο κ. Μητσοτάκης –αν και εφόσον– να κάνει στην πράξη.