«Στον αέρα» ο διαγωνισμός για την πώληση του Ντυνάν

11/09/2018, 10:24
«Στον αέρα» ο διαγωνισμός για την πώληση του Ντυνάν

Στον αέρα τινάζεται ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και μάλιστα από το βήμα της ΔΕΘ για επιστροφή του νοσοκομείου στο Δημόσιο. Με τον διαγωνισμό πώλησης του Ντυνάν να είναι σε εξέλιξη και, κατά πληροφορίες, τρεις έως πέντε υποψήφιους επενδυτές να έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, ο κ. Πρωθυπουργός ανέδειξε το Ιδρυμα Ωνάση σε πλειοδότη, ενώ οι τελικές οικονομικές προσφορές είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν στις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε δημοσίως το Ιδρύμα Ωνάση για την προσφορά του προκαλώντας ανεπανόρθωτο ηλεκτροσόκ στη διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει η PwC. Πολύ περισσότερο έβαλε τέλος σε κάθε διάθεση να διεκδικήσει κάποιος τρίτος επενδυτής το Ντυνάν, δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο «σχεδόν εκλάπη» από το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη δήλωση μετατρέπει τους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε εν δυνάμει κλεπταποδόχους. Ταυτοχρόνως προφανώς «παγώνει» κάθε ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όποιος επενδύσει τα κεφάλαιά του θα έχει απέναντί του το Κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς δήλωναν «ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση πως κάτι άλλαξε και συνεπώς η σχετική διαδικασία συνεχίζεται». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι, σε κάθε περίπτωση, η πώληση του νοσοκομείου θα γίνει με ανταγωνιστική διαδικασία, όπως και ότι έχει δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Ωνάση για λογαριασμό του Δημοσίου. Επιπλέον υποστήριζαν ότι αν οι όροι και οι προυποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν ικανοποιούν, τότε θα κηρυχθεί άγονος. Υπενθυμίζεται ότι με θέμα την πώληση του Ντυνάν, είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικές εβδομάδες συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολλάκη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημ. Λιάκου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών για το Ντυνάν είναι και το κρατικό επενδυτικό fund από το Αμπου Ντάμπι που συμμετέχει στο σχήμα που έχει επενδύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι πληροφορίες φέρουν το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο να έχει καταθέσει και την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά ύψους 85 εκατ., ενώ το Ωνάσειο φέρεται να έδωσε μη δεσμευτική προσφορά 45 εκατ. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών έχουν ξοδέψει χρήματα σε συμβούλους, δικηγόρους κλπ

Αν και πρόκειται για μη δεσμευτικές προσφορές που δεν έχουν νομικές επιπτώσεις, δεν παύει να υφίσταται θέμα προστασίας των συμφερόντων των μετόχων της Πειραιώς. Ένα περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας και μάλιστα μεγάλης αξίας, μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση που δημιουργεί τετελεσμένα, φαίνεται να είναι σε τροχιά να μεταβιβαστεί σε διαφορετική αξία από αυτή που θα διαμόρφωνε η ελεύθερη αγορά, καθώς οι πρωθυπουργικές δηλώσεις αλλοιώνουν τη διαγωνιστική διαδικασία. Το θέμα έχει ενδιαφέρον καιγια το πώς θα αντιμετωπιστεί και από την πλευρά του SSM.