Τα 4 θέματα που «καίνε» την Ελληνική οικονομία

09/09/2018, 19:22
Τα 4 θέματα που «καίνε» την Ελληνική οικονομία

Παραδοσιακά η ΔΕΘ αποτελεί το προεκλογικό κάστρο των προγραμματικών δηλώσεων και η φετινή ΔΕΘ δεν θα μπορούσε να διαφέρει, καθώς έχουμε ήδη μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων - νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι το 2022, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενδυναμώσει την πτωτική δημοσκοπική τάση του κόμματός του, αλλά και να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Αυτή η τακτική αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για μια εύθραυστη οικονομία μιας χώρας που πριν από λίγες μέρες βγήκε από τα μνημόνια και παράλληλα τρομάζει τους δανειστές. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, αλλά και εκείνος είναι σίγουρο ότι θα μπει, θέλοντας και μη, στο προεκλογικό παιχνίδι των μειώσεων την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας τεσσάρων πολύ σοβαρών ζητημάτων:

Ζήτημα 1ο. Με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,6% οι αγορές είναι απλησίαστες και η έξοδος σε αυτές ανέφικτη. Το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό και πολύ δύσκολα μπορεί να εξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα η έξοδος από τα μνημόνια να είναι έωλη.

Ζήτημα 2ο. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι υπό κατάρρευση, με τις μετοχές να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, έρμαια των ξένων funds αλλά και των κερδοσκόπων, εγχώριων και μη.

Ζήτημα 3ο. Οι τράπεζες έχουν μείνει με συνολική κεφαλαιοποίηση 6,3 δισ. ευρώ και αυτές στο έλεος των κερδοσκόπων αλλά και δέσμιοι των παλιών κακών συνηθειών των τραπεζιτών. Οι τραπεζίτες βρίσκονται σε σύγχυση και οι μεταξύ τους συγκρούσεις δίνουν και παίρνουν. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τα νταραβέρια και τις εξυπηρετήσεις σε επιχειρηματίες, βιομηχάνους, ξενοδόχους κ.ά., εξυπηρετήσεις που ως γνωστόν γονάτισαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ζήτημα 4ο. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση πέφτοντας από το 2,5% στο 1,6%.

Μοναδικά ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση των εξαγωγών που οφείλεται στην εξαιρετική πορεία των διυλιστηρίων αλλά και η μικρή πρώτη της ανεργίας, η οποία είναι συγκυριακή καθώς έχει να κάνει με τον τουρισμό.

Με τα δεδομένα αυτά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να αποφύγουν την προεκλογική παροχολογία και να εστιάσουν στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας χωρίς να διακινδυνεύσουν τον εκτροχιασμό της για ακόμα μία φορά.