Σε ρόλο διαιτητή η Κομισιόν για τις συντάξεις

05/09/2018, 10:33
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Όπως και επί των ημερών του Μνημονίου έτσι και τώρα η Κομισιόν επιχειρεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες μεταξύ υπουργών (και άλλων κυβερνητικών στελεχών) και των «σκληρών μπάτσων» του ΔΝΤ.

Αυτή τη φορά είναι το θέμα των συντάξεων για το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις νέες περικοπές από την 1η Ιανουαρίου του 2019 όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην χώρα μας -«στο Χίλτον ή στα υπουργεία ξανά» όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά- άφησε ανοικτό εχθές και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τελικά οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, προς επίρρωση των πληροφοριών που έκαναν λόγο για διάθεση αναβολής του επώδυνου μέτρου ή έστω σταδιακής επιβολής των μειώσεων σε δόσεις, εκ μέρους της Κομισιόν.

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα αναμένεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά καθώς ενδέχεται να υπάρξει και ειδική αναφορά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ. Ωστόσο το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση για την χώρα μας τον Ιούλιο, αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο εκθέτοντας τους λόγους για τους ποιους το Ταμείο επιμένει ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρηθούν.

Συνέχεια στο «σήριαλ» αναμένεται να υπάρξει αύριο, Πέμπτη, καθώς η σκυτάλη των δηλώσεων θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον και στην έδρα του ΔΝΤ, όπου ο εκπρόσωπος του Ταμείου θα μπορέσει να στείλει το δικό του μήνυμα ενόψει της έναρξης των μεταμνημονιακών ελέγχων που ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα.

«Η συνολική εικόνα»

Σε ρόλο «γεφυροποιού» πάντως, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων από το 2019, αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε χθες ότι «οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές» και επισήμανε ότι «θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού».

Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, θα εξεταστεί κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί πλήρως «όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016» για το Ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η αποδοτικότητά τους. Ωστόσο φαίνεται να θυμήθηκε το παλαιό επιχείρημα Τσακαλώτου για τη… θεία του από την Πρέβεζα που πληρώνει από τη σύνταξή της το φροντιστήριο της ανιψιάς της, λέγοντας πως «θα εξεταστεί και η κοινωνική επίδραση των περικοπών καθώς πολλοί συνταξιούχοι στηρίζουν με τα χρήματα που παίρνουν την οικογένεια».

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup. «Οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα, πριν λάβουν αποφάσεις, καθώς οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες», όπως υποστήριξε.

Ακόμα και αν η συζήτηση για τις συντάξεις ανοίξει τελικώς την επόμενη εβδομάδα, κατά την πενθήμερη παραμονή των ελεγκτών στην Αθήνα, οι τελικές αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Νοέμβριο, όταν θα δοθούν στην δημοσιότητα οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας, με βάση και τον νέο Προϋπολογισμό για το 2019 τον οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση προς εξέταση στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως τόνισε πως η Κομισιόν προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ για το 2019, δηλαδή υπέρβαση του στόχου του 3,5% κατά 0,3% του ΑΕΠ. Υπολογίζει δηλαδή πως θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 550 εκατ. ευρώ, η αξιοποίηση του οποίου θα συζητηθεί με τους θεσμούς.