Κώστας Μπαργιώτας:«Απαιτείται μια συλλογική πατριωτική προσπάθεια»

03/09/2018, 22:58
mpargiotas-678x381

Σκληρή κριτική για το διάγγελμα του πρωθυπουργού στην Ιθάκη ασκεί ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Μπαργιώτας τονίζοντας ότι ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη ενός σκληρού, διχαστικού προεκλογικού αγώνα εστιασμένου στο παρελθόν και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει ξεχνώντας το κόστος που πλήρωσε ο λαός. Χαρακτηρίζει εύθραυστη την έξοδο στις αγορές και εκτιμά πως δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών. Βλέπει εκτίναξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς, όπως λέει, ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος αποτέλεσε τον φορέα όλων των μεγάλων αλλαγών.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

- Tι σας άφησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού;

- Αντί να προσπαθήσει να οριοθετήσει τους στόχους και το όραμα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη απηύθυνε διάγγελμα προς το εσωκομματικό του ακροατήριο. Για ακόμη μία φορά επέλεξε τον διχασμό και την παρελθοντολογία. Αμήχανος, χωρίς πολιτική και όραμα κατέφυγε σε κορώνες περί αντιδεξιού μετώπου, όντας πολιτικός προϊστάμενος των υπουργών των ΑΝ.ΕΛΛ. Κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη ενός σκληρού, διχαστικού προεκλογικού αγώνα εστιασμένου στο παρελθόν. Κανείς δεν ξεχνά: ούτε τις διαχρονικές ευθύνες στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ούτε το δημοψήφισμα και τα capital controls, ούτε το τρομακτικό κόστος που συσσώρευσε η ανεύθυνη πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Η χώρα έφτασε –με τρία χρόνια καθυστέρηση και 100 δισ. ζημιά– εκεί που θα μπορούσε να ήταν, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. υπέγραψε το δικό της τριετές μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει επειδή ολοκληρώθηκε το μνημόνιο που προκάλεσε ο ίδιος με το δημοψήφισμα του 2015, ξεχνώντας πως το κόστος πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως όραμα για το μέλλον, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και μια νέα αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται μια συλλογική, πατριωτική προσπάθεια για την Ελλάδα του 2030. Η λογική του διχασμού και της παρελθοντολογίας βρίσκεται, δυστυχώς, πολύ μακριά.

- Τι νομίζετε ότι θα αλλάξει στη ζωή μας στο εξής;

- Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Η έξοδος στις αγορές την κάνει ακόμη πιο εύθραυστη, όπως δυστυχώς αποδεικνύει η εκτίναξη των επιτοκίων σε απαγορευτικά ύψη αυτές τις ημέρες. Περνάμε, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, από την εποπτεία των θεσμών/της τρόικας στην εποπτεία των αγορών που είναι αδυσώπητες. Οι δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των μέτρων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, παραμένουν ισχυρές και δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2025. Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι ασθενικοί. Οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη και πολύ μακριά από τους στόχους. Η καθημερινότητα των Ελλήνων δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο χωρίς την επίτευξη σταθερής και ισχυρή ανάπτυξης, χωρίς την παραγωγή νέου πλούτου. Δυστυχώς, η κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και του συγκεντρωτισμού δεν δικαιολογεί αισιοδοξία.

- Πιστεύετε ότι με το γκρέμισμα των αυθαιρέτων γίνεται ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης;

- Η φιλολογία περί κατεδαφίσεων αποτελεί –κατά τη γνώμη μου– μια τυπική επιχείρηση fake news. Αφού απέτυχε τραγικά σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «σκεπάσει» τις βαρύτατες ευθύνες της, μεταθέτοντας τη συζήτηση από τον χειρισμό μιας πυρκαγιάς στην ιστορία της αντιπαροχής και των αυθαιρέτων. Θα μπορούσε κανείς να δώσει βάση στα λεγόμενα της κυβέρνησης περί αυθαιρέτων, αν η ίδια είχε μετακινήσει έστω και ένα κεραμίδι στη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων που κυβερνά. Κανένα. Αντίθετα, σταμάτησε την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και εκεί που υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με πρωθυπουργική μάλιστα εντολή, όπως αποδείχθηκε στη Βουλή. Άλλωστε, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., με την εξαίρεση αυθαιρέτων σε δασικές ζώνες και ζώνες natura, όλα τα αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί. Η κυβέρνηση της Αριστεράς διαφήμιζε μάλιστα τις σχετικές διαδικασίες ως φιλολαϊκό μετρό, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, ακόμη και στο ίδιο το Μάτι. Ο λαϊκισμός δεν έχει τέλος.

- Αισιοδοξείτε για τη δυναμική του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

- Μέχρι σήμερα η πορεία συγκρότησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες, και υπήρξαν πολλές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το πολιτικό τοπίο στον χώρο της Κκεντροαριστεράς πριν από δύο χρόνια. Στη θέση του κατακερματισμού υπάρχει σήμερα ένα ενιαίο κόμμα. Στη θέση της απογοήτευσης υπάρχει ελπίδα και προσδοκία. Απομένουν πολλά να γίνουν και πολλά να διορθωθούν και μάλιστα υπό τη διαρκή πίεση των επικείμενων πλέον εκλογών. Η ανασύσταση ενός ισχυρού, ενιαίου κεντροαριστερού σχηματισμού, ικανού να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική πολιτική σκηνή, δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Είναι όμως αναγκαία. Ιστορικά, ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος αποτέλεσε τον φορέα όλων των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οφείλει να εκφράσει πολιτικά το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, το αίτημα της εθνικής ανασυγκρότησης, το όραμα μιας σύγχρονης, ισχυρής Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και τα μεσαία στρώματα και η διάψευση των ανεδαφικών προσδοκιών που καλλιέργησε η λαϊκίστικη πλειοδοσία σε συνδυασμό με τη μετατόπιση της Ν.Δ. όλο και δεξιότερα δημιουργούν τις πολιτικές προϋποθέσεις για την εκτίναξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

- Είστε σε προεκλογική εγρήγορση; Συμφέρουν τον τόπο οι πρόωρες εκλογές;

- Έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού είχε σαφή προεκλογικό χαρακτήρα. Οι επόμενοι μήνες –όποτε και αν γίνουν οι εκλογές– μοιραία θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έγκαιρα έχει ξεκινήσει οργανωτικά και πολιτικά την προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση, μια αναμέτρηση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας με πολλούς τρόπους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει εξαντλήσει προ πολλού τη δυναμική της. Οι τραγικές επιλογές της στην οικονομία, η βιασύνη και η ανευθυνότητά της στο Μακεδονικό, η επιμονή στον διχασμό και στο μίσος την κάνουν επικίνδυνη. Η ενδυνάμωση της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως του πόλου συγκρότησης μιας δημοκρατικής, προοδευτικής πλειοψηφίας είναι η απάντηση στον λαϊκισμό. Ένα ισχυρό, προοδευτικό, δημοκρατικό κέντρο μπορεί και πρέπει να αναδυθεί σε αυτές τις εκλογές ως ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον ανεύθυνο ψευδοαριστερό λαϊκισμό.