Το τις πταίει για την τραγωδία στο Μάτι

21/08/2018, 13:26
MATI

Σωρεία λαθών, ελλείψεων και παραλείψεων αναφέρονται στο πόρισμα του Ανδριανού Γκουρμπάτση για την τραγωδία στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής που στοίχισε τη ζωή σε 96 συνανθρώπους μας.

Το πόρισμα που είναι και το πρώτο τεχνικού συμβούλου για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου παραδόθηκε ήδη στα χέρια του εισαγγελέα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γκουρμπάτσης είναι αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία και ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς

Ασφαλώς, η ογκώδης δικογραφία για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική δεν θα περιλαμβάνει μόνο αυτό το πόρισμα, καθώς οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη έχουν ορίσει και δικό τους πραγματογνώμονα, πυραγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος με την σειρά του έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις για το «τις πταίει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκουρμπάτσης διαπιστώνει στο πολυσέλιδο πόρισμά του μία σειρά από παραλείψεις που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα, ενώ παραθέτει και το νομικό πλαίσιο των αρμοδιότητων των υπευθύνων, πάνω στο οποίο όφειλαν να κινηθούν, πριν και μετά από την φονική πυρκαγιά. Ειδικότερα, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία αναφέρεται:


  • Στις παραλείψεις για την συλλογή των ξερόχορτων

  • Στο γεγονός ότι στην Ανατολική Αττική είχαν απομείνει λίγα πυροσβεστικά οχήματα

  • Στον μη συντονισμό του κυκλοφοριακού κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς

  • Στην μη εφαρμογή έκτακτου σχεδίου λόγω κατάστασης ανάγκης