Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Αυτονόητο καθήκον μας ο καταλογισμός ευθυνών»

13/08/2018, 08:26
01Papatheodorou02

Ο καταλογισμός των ευθυνών στους υπαίτιους είναι το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στα θύματα υπογραμμίζει ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός εδώ και 3,5 χρόνια δεν είχε κανένα εμπόδιο να βάλει μπουλντόζες. Για την καθαρή έξοδο εκτιμά ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και δηλώνει ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά απομονωμένοι από τις απόπειρες εξαπάτησης των πολιτών.

Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου

- Στη σκιά των τόσων νεκρών στο Μάτι θα δεχόσασταν μια γραμμή με την κυβέρνηση για τις οικιστικές αλλαγές ή θα συνεχίσετε την αρνητική κριτική;
- Δύο βδομάδες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική όλα σχεδόν τα ερωτηματικά για τις αιτίες της καταστροφής, αλλά και για την προφανώς λανθασμένη διαχείριση της κρίσης παραμένουν αναπάντητα. Προέχει σήμερα ο καταλογισμός ευθυνών σε αυτούς τους πολιτικούς και επιχειρησιακούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη για την ενεργοποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας και δεν το έπραξαν. Εμείς θα αναζητήσουμε τις πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στους αρμόδιους εκπροσώπους της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για πράξεις και παραλείψεις τους στη διαχείριση της κρίσης και αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να αναζητήσει και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες. Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα η εγκληματική αμέλεια, η ανικανότητα, η έλλειψη συντονισμού, η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων που προκάλεσαν την καταστροφή. Μετά την τραγωδία στο Μάτι ο καταλογισμός ευθυνών στους υπαιτίους είναι το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Αφού γίνει αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επούλωση των πληγών και στην υποστήριξη των πληγέντων και να ξαναστήσουμε από την αρχή το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας και εκεί έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό. Όσο για τις οικιστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αυτές θα τις συζητήσουμε στο παραπάνω πλαίσιο.

- Ο πρωθυπουργός πάντως ήταν κατηγορηματικός ότι θα μπουν μπουλντόζες εκεί που κινδυνεύουν ζωές.
- Δεν νομίζω ότι εμπόδισε κάποιος τον κ. πρωθυπουργό, εδώ και 3,5 χρόνια που έχει την εξουσία, να «βάλει μπουλντόζες εκεί που κινδυνεύουν ζωές». Αντίθετα, αυτός και οι υπουργοί του φρόντιζαν όλο αυτό το διάστημα με τις κατάλληλες τροπολογίες να αναστέλλουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και να υπόσχονται τακτοποιήσεις πολεοδομικών παραβάσεων. Είναι υποκριτικό και δείχνει ταυτόχρονα την έλλειψη συναίσθησης της κρισιμότητας των περιστάσεων όταν επιρρίπτουν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη το σύνολο της ευθύνης για την καταστροφή στα αυθαίρετα. Θα το ξαναπούμε, οι αιτίες της καταστροφής δεν ήταν μόνο αυτά. Γιαυτό χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τον καταλογισμό των ευθυνών στους πραγματικά υπαίτιους και να μην αφήσουμε χώρο για τη συγκάλυψή τους από επικοινωνιακά τεχνάσματα και δήθεν «άμεσες τεχνοκρατικές παρεμβάσεις» που δρομολογεί ξαφνικά η κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε για τις περίφημες «οικιστικές αλλαγές» στην περιοχή.

- Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι «πετά τις ευθύνες», έχετε όμως κι εσείς μεγάλο μερίδιο για την άναρχη δόμηση;
- Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και παθογένειες στη διαμόρφωση των οικιστικών συγκροτημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας μας, καθώς και διαχρονικές ευθύνες για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι για τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι είναι πολύ βολικό, εύκολο –και για τούτο απαράδεκτο– να περιορίσουμε τις ευθύνες στην άναρχη δόμηση και στις πολεοδομικές παραβάσεις. Αυτό αποπειράται να κάνει σήμερα η κυβέρνηση και θα αποτύχει, γιατί δεν νοείται αποποίηση ευθυνών και απόδραση μέσω της επικοινωνίας ή της δήθεν τεχνοκρατικής παρέμβασης όταν έχεις 91 νεκρούς, πολλούς ακόμα αγνοούμενους, χιλιάδες σπίτια καμένα και ζωές των ανθρώπων κατεστραμμένες. Επομένως, η πολιτική διαχείριση στην αναζήτηση των ευθυνών του τύπου «για όλα φταίνε οι άλλοι» είναι καταδικασμένη στη συνείδηση πολιτών, δείχνει ασυγχώρητη αλαζονεία, ασέβεια στη μνήμη των νεκρών και δειλία απέναντι στην οφειλόμενη ανάληψη ευθύνης.

- Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις;
- Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βρίσκονται πλέον πολιτικά απομονωμένοι υπό το βάρος της διαχείρισης που έκαναν σε αυτή την κρίση των εγκληματικών λαθών και των παραλείψεων, από τις απόπειρες εξαπάτησης των πολιτών αλλά και της γενικότερης κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα. Ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, η οποία αποδείχθηκε επικίνδυνη για τον τόπο, τελειώνει. Είναι αδιάφορο αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει έναν ανασχηματισμό «απόδρασης» για να παραμείνει λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία. Η ανακύκλωση προσώπων και θέσεων στην κυβέρνηση με τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές δεν έχει καμμία πολιτική σημασία. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και οδηγούν τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στην έξοδο από την εξουσία. Γιαυτό τον λόγο όμως χρειάζεται από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής πολιτική εγρήγορση, συστράτευση των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης και επαγρύπνηση, γιατί η πτώση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα συνοδευτεί με νέες απόπειρες εκ μέρους τους υπονόμευσης και «ιδιοποίησης» των θεσμών, ενδεχομένως αλλοιώσεων των συνταγματικά προβλεπόμενων διαδικασιών, εκτράχυνσης και πόλωσης του πολιτικού παιγνιδιού, εξαπάτησης των πολιτών μέσω των επίπλαστων αφηγημάτων περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και άλλων παραχολογιών. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες σε αφύπνιση για να ξανακερδίσει η χώρα αξιοπιστία και ο λαός αξιοπρέπεια και τους ζητάμε να ανατρέψουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να γίνει ο κυρίαρχος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Η ανταπόκριση των πολιτών μάς δίνει αυτή τη δύναμη.

- Πώς θα είναι για εσάς η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια;
- Τίποτε δεν θα αλλάξει την επόμενη μέρα γιατί οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας, είναι μεγάλες και η εποπτεία στην οποία έχει συμφωνήσει είναι εξίσου αυστηρή. Η επόμενη μέρα θα αλλάξει κάτι μόνο αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, δυναμική στροφή της χώρας στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, ένα σύγχρονο σύστημα παιδείας, υγείας, κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας. Δηλαδή, πολιτικές στις οποίες οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχαν και που το Κίνημα Αλλαγής, ως προοδευτική δύναμη σταθερότητας έχει το σχέδιο, τη γνώση, τα στελέχη και κυρίως τη βούληση να εφαρμόσει για την πραγματική έξοδο της χώρας από την κρίση.