Τι γεύση έχει το ελληνικό καλοκαίρι; 25 γνωστοί Έλληνες απαντούν

10/08/2018, 12:05
dreamingreece_dream_in_greece_ellada_epirus_parga_sivota_0

Το φαγητό είναι μνήμη μιας και ένα αγαπημένο πιάτο έχει τη δύναμη να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν μετά την παραλία επιστρέφαμε στο σπίτι και μάς περίμεναν μοσχοβολιστά γεμιστά, αφράτα κεφτεδάκια ή ό,τι χωρούσε η κατσαρόλα και το ταψί της Ελληνίδας μάνας (και γιαγιάς). Τι γεύση έχει, λοιπόν, το δικό σας καλοκαίρι; Ρωτήσαμε 25 γνωστούς Έλληνες -επαγγελματίες της εστίασης, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και όχι μόνο- και τους ακολουθήσαμε στην καλοκαιρινή γευστική διαδρομή τους…


Φωτογραφία: Χρήστος Ξενιτόπουλος

Χριστίνα Αλεξανιάν, ηθοποιός
«Αγαπώ τον καγιανά. Είναι το φαγητό που όχι απλά μου αρέσει αλλά το “επιστρατεύω” όταν νιώθω πιεσμένη. Το συγκεκριμένο πιάτο κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο λειτουργεί ως ένα μέσο “αποσυμπίεσης” αφού η μυρωδιά-και η γεύση του φυσικά-πυροδοτεί όμορφες στιγμές από τις παιδικές μου μνήμες».



Άρης Βεζενές, σεφ-ιδιοκτήτης «Vezene» & «Birdman», Αθήνα
«Μολονότι καρνιβόρο ον, οι γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρυζάκι και μυρωδικά από το οικογενειακό μποστάνι της γιαγιάς μου της Τασίας, παραμένουν ανεξίτηλοι στη γευστική μου μνήμη. Τα καλοκαίρια μου ήταν και είναι συνυφασμένα με το Μεγανήσι. Νωρίς το πρωί,από τις πρώτες κιόλας μέρες άφιξής μας στο Βαθύ, το μάζεμα των ανθών σηματοδοτούσε για όλα τα εγγόνια στο σπίτι, την έναρξη του καλοκαιριού. Έβλεπα τη γιαγιά μου να ξεδιαλύνει τους ανθούς, στήνοντας μια κατσαρόλα, τόσο όμορφη και ζωηρή που ενθουσιαζόμουν πριν ακόμη μαγειρευτεί. Μιλάμε για ένα πολύ φίνο πιάτο με μια ελαφριά λεμονάτη σαλτσούλα, που έγραφε ένα ποίημα απλά με δυόσμο, άνηθο και λίγο κρεμμυδάκι που άρεσε στον μπαμπά μου. Ο ανθός λοιπόν για εμένα σημαίνει καλοκαίρι!»



Χρήστος Βέργαδος, ζαχαροπλάστης
«Χειροποίητες μαμαδίστικες χυλόπιτες με κόκορα κοκκινιστό στον ξυλόφουρνο. Υπέροχες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία στα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια στην πόλη μου, την Σπάρτη. Ακόμα θυμάμαι την μητέρα μου να ανοίγει τις χυλόπιτες και να τις απλώνει να στεγνώσουν. Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερη αλλά το αποτέλεσμα πάντα μας αποζημίωνε. Καθόμασταν όλοι στο τραπέζι και στο κέντρο του βρισκόταν μια μεγάλη πήλινη γάστρα που μόλις είχε βγει από τον ξυλόφουρνο. Φρεσκοψημμένο χειροποίητο ψωμί, φτιαγμένο από τον πατέρα μου, στην πλούσια σάλτσα του κόκκορα δημιουργούσε μια πανδαισία γεύσεων για τον ουρανίσκο».



Λευτέρης Γεωργόπουλος, επιχειρηματίας «The Clumsies», «Theory Bar & More», «Odori», «Barflies.gr»
«Εννοείται πως το αγαπημένο μου φαγητό είναι η ελληνική σαλάτα. Η κλασική χωριάτικη είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό μπορώ να σκεφτώ από Ελλάδα και μόνο εδώ μπορείς να φτιάξεις τόσο πετυχημένη ελληνική σαλάτα λόγω της πρώτης ύλης. Θυμίζει οικογένεια, παραλία, διακοπές και φίλους., ότι πιο σημαντικό στην ζωή μας. Μια μέρα μου είπε ο Erik Lorincz (σ.σ. πρώην head bartender στο κορυφαίο λονδρέζικο “The Savoy’s American Bar”): “Προσπαθώ στο Λονδίνο να τη φτιάξω και δεν μπορώ να το πετύχω με τίποτα, μα τι κάνω λάθος;» Είναι τεράστιος “φαν” της Ελλάδας και λάτρης της χωριάτικης σαλάτας. Κάπως έτσι είμαι κι εγώ!»



Αφροδίτη Γραμμέλη, δημοσιογράφος-τηλεκριτικός
«Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι πιάτο που αγαπώ πολύ. Μου τις έφτιαχνε και μου τις φτιάχνει η μητέρα μου και πραγματικά δεν τις συγκρίνω με κανένα άλλο φαγητό. Το έχω ταυτίσει τόσο πολύ με την κουζίνα της μητέρας μου που δεν έχω τολμήσει ποτέ να το φτιάξω μόνη μου. Οι μαγειρικές της ικανότητές της είναι μαγικές, οι μελιτζάνες της όμως ήταν και είναι πραγματικό ποίημα… Όποτε μάς τις έφτιαχνε, ο αδερφός μου κι εγώ τσακωνόμασταν για το ποιος θα φάει τις πιο πολλές. Ακόμα και τώρα, είτε στις διακοπές είτε στο πατρικό μου, της ζητάω να μου τις φτιάξει γιατί εγώ δεν το κάνω ποτέ. Είναι σαν να μην θέλω να της “κλέψω” αυτή τη μαγεία της στιγμής».


Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ηθοποιός
«Αγαπώ πολύ κάποια φαγητά όχι για τη γεύση αλλά για την εποχή που συμβολίζουν. Όταν ήμουν μικρός, πηγαίναμε στο πατρικό μου στον Άγιο Νικόλαο, μεταξύ Ραφήνας και Αρτέμιδας και η χρυσοχέρα γιαγιά μου, μάς μαγείρευε με το δικό της μαγικό τρόπο απλές και νόστιμες συνταγές. Το φαγητό είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να δίνεις αγάπη και όταν μαγείρευε, με μαεστρία έδινε στους ανθρώπους της μια μεγάλη αγκαλιά. Βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου έχουν μείνει τα γεμιστά ή μπιφτέκια με πατάτες που μάς μαγείρευε στο μικρό φουρνάκι του εξοχικού μας. Ερχόμασταν με τους φίλους μου από την παραλία, κάναμε γρήγορα ένα μπάνιο με το λάστιχο στην αυλή και καθόμασταν για φαγητό. Είχαν ξεχωριστή νοστιμιά, με τον πατέρα μου μάλιστα “τσακωνόμασταν” για το ποιος θα τσιμπολογήσει τις περισσότερες πατάτες από το ταψί… Μέσα από όλες αυτές τις γεύσεις υπήρχε ένα βαθύ μοίρασμα και στην πορεία, μαγειρεύοντας και ο ίδιος, συνειδητοποίησα ότι το φαγητό είναι ένας μοναδικός τρόπος για να δίνεις αγάπη. Κρατώ μια χαρακτηριστική φράση που διάβασα σε ένα αγαπημένο εστιατόριο της Τήνου, το “Θαλασσάκι”: “Ο μάγειρας πρέπει να σκέφτεται, όταν μαγειρεύει, ότι υπηρετεί τους αγγέλους” (από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού)».


Φωτογραφία: Στέφανος Τσακίρης

Σωτήρης Ευαγγέλου, Executive chef Makedonia Palace
«Γεμιστά. Μου θυμίζουν την παιδική μου ηλικία όταν παραθερίζαμε στο χωριό της γιαγιάς μου και είχε έναν πολύ μεγάλο πέτρινο φούρνο στην αυλή του σπιτιού και συνεννοούνταν όλες οι γειτόνισσες να ανάψουν τον φούρνο και να ψήσουν το δικό τους ταψί με τα γεμιστά. Τα αρώματα και οι γεύσεις έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό μου. Παρόλο που ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτήν την δουλειά από μικρό παιδί και έχω συναναστραφεί με πολλούς μαγείρους σε πολλές κουζίνες δεν έχω συναντήσει ξανά αυτήν την γεύση και αυτήν την νοστιμιά. Θεωρώ ότι ήταν για μένα μια μοναδική αυθεντική γαστρονομική εμπειρία του χωριού που δεν θα ξεχάσω ποτέ».



Βασίλης Θωμόπουλος, σκηνοθέτης
«Λατρεύω τη χωριάτικη σαλάτα. Είναι για’ μένα το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. Είμαι φανατικός “ψωμάς” και οι βούτες στο λαδάκι είναι το καλύτερό μου… Ειδικά το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες χτυπάνε “κόκκινο”, η ζουμερή και γλυκιά ντομάτα και το δροσερό αγγουράκι μοιάζουν με βάλσαμο στο στόμα μου… Με ωραία βαρελίσια φέτα και λίγη ρίγανη είναι ό,τι πρέπει. Δεν θέλω κάτι άλλο. Τα αβγά με ντομάτα είναι επίσης μια μεγάλη μου αγάπη γιατί έχουν μπόλικο ζουμί όπου βουτάω και ξαναβουτάω και ξαναβουτάω το ζεστό ψωμί… Και τα δυο φαγητά μου θυμίζουν τη μητέρα, τη γιαγιά και το χωριό μου».


Φωτογραφία: Ελευθερία Βασιλειάδη

Γιάννης Κιόρογλου, σεφ «La Guerite», Κάννες
«Ένα σάντουιτς από χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, τριμμένη ντομάτα και ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα. Ήταν το καλοκαιρινό μας σνακ όταν βγαίναμε από τη θάλασσα στις καλοκαιρινές μας διακοπές ως παιδιά και αγαπημένο μου μέχρι σήμερα. Περνούσαμε πολλές ώρες στην παραλία και όταν βγαίναμε από τη θάλασσα μάς περίμεναν μεγάλες φέτες προζυμένιου ψωμιού, σαν μπρουσκέτες, με δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα και ένα κομμάτι φέτα ραντισμένο με ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με φρέσκια ρίγανη. Οι φέτες ήταν πολύ μεγάλες οπότε τις κόβαμε στη μέση και τις κάναμε σάντουιτς. Ήταν και είναι το δικό μου απόλυτο φαγητό για μετά την παραλία».



Πέτρος Κουμπλής, δημοσιογράφος, συγγραφέας
«Καλοκαίρι σημαίνει… τα γεμιστά της μητέρας μου – ναι, με κιμά. Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας με οδηγούν στο να πάρω σαφή θέση στο προαιώνιο ερώτημα «με κιμά ή χωρίς». Κι επειδή είμαι παιδί του Αυγούστου, γεννημένος την πρώτη μέρα του μήνα, κάποτε στα 7 μου χρόνια ζήτησα ως δώρο γενεθλίων ένα ολόκληρο ταψί παστίτσιο, μόνο για μένα (μεταξύ μας, κατά βάθος, πάντοτε αυτό το δώρο ονειρεύομαι)».



Αχιλλέας Κρητικός, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων
«Παλαιότερα δεν είχα κάποιο ιδιαίτερα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, απέκτησα όμως, όταν γνώρισα τη γυναίκα μου. Αυτό είναι η “φουρτάλια”, ομελέτα με τηγανητές πατάτες-κομμένες σε στρογγυλές ομοιόμορφες φέτες-και φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο. Αν το “καλοκαίρι” είναι ο τίτλος, για εμένα πλέον αυτός ο συνδυασμός γεύσεων, είναι ο υπότιτλος. Το φαγητό αυτό, το έχω συνδέσει με τις διακοπές, με μεσημέρια μετά το μπάνιο στη θάλασσα, στο νησί της γυναίκας μου. Είναι σταθερά στη λίστα με τα φαγητά που μαγειρεύουμε στο σπίτι για εμάς αλλά και για τους φίλους μας. Φαντάζομαι στο μέλλον, θα γίνει αγαπημένο και της κόρης μας».


Φωτογραφία: Πηνελόπη Μασούρη

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ηθοποιός
«Σε γενικές γραμμές είμαι παμφάγος, δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις στο φαγητό. Ωστόσο, αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα καλοκαιρινό πιάτο, θα φανώ γραφικός, αλλά αγαπώ πολύ τα γεμιστά. Είναι πιάτο που πραγματικά μοσχοβολά καλοκαίρι και που η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα με κιμά. Το άκουσμα και μόνο της λέξης “γεμιστά” αυτόματα μου θυμίζει καλοκαίρι. Τα αρώματα της γέμισης, η γλύκα της καλοκαιρινής ντομάτας, τα τρυφερά κολοκύθια, η ελαφριά πικράδα της πιπεριάς. Και ένα παράδοξο: Μέχρι να τα δοκιμάσω στην ενήλικη ζωή μου χωρίς κιμά, απλά, με ρύζι, όπως τα τρώω τώρα, δεν ήξερα καν ότι φτιάχνονται και έτσι…»


Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος