Το όπλο του πολιτικού momentum και ο χρόνος των εκλογών

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος
«Πολλές προεκλογικές καμπάνιες έχουν αποτύχει με πάταγο επειδή ο υποψήφιος που φέρεται να προηγείται στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, βιάζεται να καταφέρει στον αντίπαλο του, την χαριστική βολή, αντί, απλά, να περιμένει την ετυμηγορία της κάλπης». Αυτό είπε σύμβουλος ενός μυθιστορηματικού υποψήφιου προέδρου των Η. Π. Α. ο οποίος ήταν πολέμιος της πολυδάπανης διαστημικής υπηρεσίας της υπερδύναμης, της περίφημης NASA, στη διάρκεια μια περιόδου συνεχών αποτυχιών της υπηρεσίας. Εκείνος γέλασε χαιρέκακα. Και χασκογελούσε, ώσπου ο διευθυντής της υπηρεσίας έκανε «δώρο» στον φερόμενο, μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ως δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, Πρόεδρο των Η. Π. Α. την ανακάλυψη του αιώνα, στη μάχη του διαστήματος ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές. Και τότε..
Σήμερα το κλίμα στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένο. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρεται να προηγείται με ευκρινή διαφορά στην πλειοψηφία των μετρήσεων της κοινής γνώμης… Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η πρόσφατη άνευ προηγουμένου, εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική επιτάχυνε τη φθορά της κυβέρνησης και φαίνεται αφενός να βιάζονται να κεφαλαοποιήσουν το δεδομένο, αφετέρου, δε να επιχειρούν σε κάθε περίπτωση να καταφέρουν ένα τελειωτικά χτύπημα στην «καταρρέουσα» -όπως πιστεύουν- κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως, η σπουδή του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητεί εκλογές, «τώρα». Κάθε μέρα από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, απλά και μόνο φανερώνει το άγχος του μη χάσει η Ν. Δ. το «πολιτικό momentum»;
Το «ώριμο φρούτο»
Στην πραγματικότητα η ΝΔ, δεν θέλει εκλογές. Μπορεί να κινείται με βάση τη θεωρία του ώριμου φρούτου, αλλά ξέρουν οι βασικοί επιτελείς της ότι με βάση την πραγματικότητα της συνέχειας του κράτους, στην πιθανότητα, το επόμενο μετά από τις εθνικές εκλογές κυβερνητικό σχήμα, να έχει ως κορμό τη ΝΔ θα την καταστήσει υποχρεωμένη να εφαρμόσει, αυτά που σήμερα κατηγορεί ως τετελεσμένα, κυρώνοντας, με… ελάχιστες τύψεις ακόμη και τη συμφωνία των Πρεσπών αν βρεθεί με την «καυτή πατάτα» στα χέρια.
Οπότε ακόμη και το όπλο του «πολιτικού momentum» φαίνεται πως για την ΝΔ δεν είναι αρκετό.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του την πρώτη Δ. Ε. Θ. μετά το μνημόνιο, και στα χέρια του διπλωματικές επιτυχίες, ισχυρούς συμμάχους στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και τους φακέλους της Novartis και του ΚΕ. Ε. Λ. Π. ΝΟ. Οι εκλογές «παίζουν» για το τέλος του φθινοπώρου του 2018 και το τέλος της Άνοιξης του 2019. Οι περισσότεροι, όμως, από τους καλά γνωρίζοντες «βάζουν τα λεφτά τους» στο δεύτερο ενδεχόμενο. Και επιμένουν σε αυτό…
Τα μέτρα Τσίπρα
Η ΔΕΘ εφέτος θα λάβει χώρα τρεις εβδομάδες μετά την τυπική κι επίσημη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και θα είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο χειροπιαστά μέτρα μόνιμων ελαφρύνσεων.
Ο στόχος του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η ΔΕΘ να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επόμενης ημέρας και άρα μίας πορείας που ορίζοντα επισήμως έχει το Σεπτέμβριο του 2019 οπότε ολοκληρώνεται η τετραετία, ανεπισήμως στην πραγματικότητα μάλλον το Μάιο του 2019, καθώς παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, όπως λένε, πιο συχνά, ανοιχτά πλέον κυβερνητικοί παράγοντες.
Από την άλλη πλευρά επιτελείς της ΝΔ πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να μπει στον πειρασμό μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει εκλογές, από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως αυτό δε θα συμβεί. Διότι όπως λένε στόχος είναι πρώτα η κοινωνία να δει έμπρακτες αλλαγές χάρη στην έξοδο από το μνημόνιο και εν συνεχεία η κυβέρνηση να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες και να ζητήσει για τρίτη φορά ψήφο εμπιστοσύνης.
Προσεχώς, ο πρωθυπουργός σε συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο θα καθορίσει το περιεχόμενο του «καλαθιού» παροχών. Στα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ανασχηματισμό πιθανότατα να έχει γίνει, και εκεί θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο.