Le Figaro: Το "μαξιλάρι" των 24 δις. ευρώ καθησυχάζει τις αγορές!

07/08/2018, 14:02
regkling_aftodioikisi

Καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro το ύψος του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδος που, μετά την εκταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), φτάνει πλέον τα 24 δισ. ευρώ!

Από τα 15 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος. Με την ενίσχυση αυτή το ταμειακό απόθεμα θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες από τις 20 Αυγούστου οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αποτελεί άνετο περιθώριο και καθησυχαστικό στοιχείο για τις αγορές -όταν η Ελλάδα θα θελήσει να χρηματοδοτηθεί από αυτές τους επόμενους μήνες, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

O επικεφαλής του ESM, Κλαους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι ενώ το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πρόβλεπε 86 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τελικά «μόνο» 61,9 δισ. ευρώ. H κηδεμονία του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών στην Ελλάδα θα λήξει επίσημα στις 20 Αυγούστου και στη συνέχεια η χώρα θα είναι υπό «ενισχυμένη εποπτεία», μια πολύ λιγότερο περιοριστική διαδικασία, σημειώνει η Figaro.

Η 20ή Αυγούστου «θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις , για να γίνει μια ισχυρή οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Κλείνοντας, έχει σημασία να τονιστεί ότι το δημοσίευμα αυτό της Le Figaro είναι η πρώτη «καλή» είδηση που… λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη μέρα. Εχουν προηγηθεί τα… μαντάτα από την έκθεση του ΔΝΤ, η μονίμως αρνητική στάση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση (QE) και γισα το waiver των ελληνικών τραπεζών, οι συστάσεις γερμανών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για την… 21η Αυγούστου αλλά και μια σειρά δημοσιευμάτων από τα εγκυρότερα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης που προκαλούσαν νευρική κρίση στο Μαξίμου εν μέσω, μάλιστα, των προετοιμασιών για τη φιέστα της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια!