Στο μικροσκόπιο το ειδικού ανακριτή Μάλερ δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούσαν ξένα συμφέροντα

01/08/2018, 16:21
36 f1

Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ ανέφερε μία σειρά υποθέσεων στους ομοσπονδιακούς δικαστές της Νέας Υόρκης, στις οποίες ορισμένοι Αμερικανοί λομπίστες υψηλού προφίλ και συνεργάτες τους δεν είχαν δηλώσει τις δραστηριότητές τους για την προβολή ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για την εξέλιξη αυτή.

Η μεταβίβαση των στοιχείων για τις έρευνες αυτές σηματοδοτεί μία αύξηση των ειδικών παραπεμπτικών που στέλνει ο Μάλερ στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ενώ έχει μεταβιβάσει ήδη την υπόθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Από την άνοιξη, ο Μάλερ έχει μεταβιβάσει στοιχεία στην ίδια εισαγγελία για τις υποθέσεις του λομπίστα των Δημοκρατικών Τόνι Ποντέστα και την εργασία του στην εταιρία που διατηρούσε, του πρώην εκπροσώπου της Μινεσότα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Βιν Βέμπερ και τις δραστηριότητές του (Mercury Public Affairs).

Μία πηγή ανέφερε ότι ο πρώην δικηγόρος στον Λευκό Οίκο την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Γκρεγκ Γκρέιγκ, πρώην συνεταίρος σε νομικό γραφείο (Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP) περιλαμβάνεται στις υποθέσεις που τελούν υπό εισαγγελική έρευνα.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι αντιμέτωπος με κάποιες κατηγορίες, ενώ δεν είναι σίγουρο αν η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία της Νέας Υόρκης θα οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών, σε βάρος των παραπάνω προσώπων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζονται ξεχωριστά ή στο πλαίσιο μιας ενοποιημένης υπόθεσης. Ωστόσο, όλοι τους εμπλέκονται σε δραστηριότητες που έγιναν εκ μέρους ομάδων που σχετίζονται με την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο οι δραστηριότητες αυτές να δηλωθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη νόμιμη εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί από το κάθε φυσικό πρόσωπο ή φορέα που εκπροσωπεί ξένο πολιτικό κόμμα ή ξένη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, να το δηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο περιγράφοντας το πλαίσιο της συνεργασίας, αλλά και τις αποδοχές του.

Τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις με τη συμμετοχή του Ποντέστα αναφέρθηκε στην εισαγγελία από την ομάδα έρευνας του Μάλερ, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των αιφνιδιαστικών ερευνών του FBI στην οικία, το γραφείο, κι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο Κόεν. Οι έρευνες έγιναν στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος μεταβίβασης της υπόθεσης του Ποντέστα στην εισαγγελία σχετίζεται με την υπόθεση του Κόεν.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί γιατί ο Μάλερ προχώρησε στη μεταβίβαση των υποθέσεων στη συγκεκριμένη εισαγγελία. Οι νομικές εταιρίες Mercury και Skadden έχουν γραφεία στο Μανχάταν, ο Βέμπερ κι ο Γκρέιγκ έχουν την έδρα τους στην Ουάσινγκτον, ενώ οι δραστηριότητες για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις,πραγματοποιήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Επίσης, η εταιρία που είχε ο Ποντέστα είχε έδρα στην Ουάσινγκτον.

Η αναφερόμενη εισαγγελία στο Μανχάταν μπορεί να υποστηρίξει τη δικαιοδοσία της για τη διερεύνηση των υποθέσεων επιχειρηματολογώντας για τον τόπο πραγματοποίησης των τραπεζικών συναλλαγών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.

Ο Μάλερ έχει δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Τραμπ κι άλλους που θεωρούν ότι ο ειδικός ανακριτής στην έρευνά του έχει ξεπεράσει το πλαίσιο διερεύνησης της διάπραξης πιθανής συνωμοσίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Η παραπομπή των παραπάνω υποθέσεων από ειδικό ανακριτή στην αναφερόμενη εισαγγελία για έρευνα μπορεί να αποτελέσει μία πολιτική διέξοδο για την άσκηση κριτικής σε βάρος του Μάλερ και της έρευνάς του, τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ όσο κι από τους υποστηρικτές του, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού ανακριτή αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως και εκπρόσωπος του Ποντέστα και εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στο Μανχάταν.

Ένας δικηγόρος του Βέμπερ που είχε ηγετικό ρόλο στις δραστηριότητες της Mercury για την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν σχολίασε τις εξελίξεις. "Καλωσορίζουμε την κάθε έρευνα, όπως κάνουμε πάντα, καθώς ενεργήσαμε όπως έπρεπε σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μεταξύ των βημάτων αυτών, έγινε η πρόσληψη του καλύτερου δικηγόρου στην Ουάσινγκτον κι έτσι ακολουθούσαμε τις οδηγίες του”, δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚίον, συνέταιρος στη Mercury.

Ο Γκρέιγκ κι ο Σκάιντεν αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η έρευνα Μάλερ στα τρία νομικά γραφεία γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον Πολ Μάναφορτ και του στενού συνεργάτη του, του Ρικ Γκέιτς. Σε βάρος των δύο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον ειδικό ανακριτή σε εφαρμογή της εισαγγελικής δικαιοδοσίας του και υπό τη σύμφωνη γνώμη σώματος ενόρκων, καθώς δεν δήλωσαν τις δραστηριότητές τους για μία δεκαετία κι αναφορικά με φιλορωσικό κόμμα στην Ουκρανία (Party of Regions).

Μία δίκη του Μάνφορτ για άλλη υπόθεση είναι σε εξέλιξη από χθες στη Βιρτζίνια.

Ο Γκέιτς έχει παραδεχτεί την ενοχή του, πλήρωσε τις εταιρίες Mercury και Podesta μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού (European Centre for a Modern Ukraine) για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμφέροντα της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Μάλερ διερευνά εάν οι δύο εταιρίες (Mercury, Podesta Group) έχουν δηλώσει τις δραστηριότητές τους στις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων εντός των ΗΠΑ.