Πιερράκος: "Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός, υπήρχε χρόνος για εκκένωση"

30/07/2018, 13:07
ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Για ανυπαρξία σχεδιασμού και ύπαρξη ικανού χρόνου ώστε να επιτευχθεί εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας, έκανε λόγο ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Πιερράκος. «Όλοι οι φορείς υποτίμησαν τον βαθμό επικινδυνότητας (4) πρόκλησης πυρκαγιάς και δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή το πρωί της Δευτέρας ο κ. Πιερράκος.

Ο αντιστράτηγος, ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και μίλησε για την εθνική τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, αναφερόμενος σε μια «ασύντακτη μάχη» που προκάλεσε πολλά προβλήματα στη διαχείριση της ζοφερής κατάστασης.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Πιερράκος είπε ότι υπήρχε χρόνος εκκένωσης, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς υποτίμησαν τον βαθμό επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς. «Οι ευθύνες δεν είναι μόνο των ενστόλων. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε μεγάλη θλίψη και δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχολόγος να τους στηρίξει. Οι ευθύνες μπαίνουν σε πυραμίδα. Δεν μπορείς να σηκώνεις το τηλέφωνο και να ζητάς βοήθεια, επειδή γνωρίζεις έναν υπουργό. Οφείλεται πάντα και πρώτιστα να ενημερώνεται και να δρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν έγινε ούτε μια σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για σχεδιασμό. Σε αυτά τα σχέδια υπάρχει πρωτόκολλο και γίνονται και ασκήσεις, αλλά στην πράξη βγαίνουν τα προβλήματα».