Ελλάκτωρ vs Folli Follie: Οι δύο όψεις του επιχειρηματικού φεγγαριού 

30/07/2018, 08:00
Ελλάκτωρ vs Folli Follie: Οι δύο όψεις του επιχειρηματικού φεγγαριού 

Σε μια εποχή κατά την οποία η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αμφισβητείται, τίθεται υπό κρίση ενώ παράλληλα η χρηματιστηριακή αγορά απαξιώνεται και φθίνει βυθισμένη σε ένα τέλμα χωρίς προσδοκίες και διέξοδο, δύο περιπτώσεις μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, με διεθνή εμβέλεια, έρχονται να καταδείξουν τις δύο όψεις του εγχώριου επιχειρηματικού φεγγαριού!

Αφήνει πίσω το ξεπερασμένο χθες του νταραβεριού, της διαπλοκής, των προσυμφωνιών και του καρτέλ

Η πρώτη περίπτωση αφορά στον Ελλάκτορα και αποτελεί τη φωτεινή πλευρά, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο η διοίκησή του άλλαξε χέρια και από ένα ξεπερασμένο χθες ταυτισμένο με τη διαπλοκή, το νταραβέρι, τις προσυμφωνίες και το καρτέλ περνάει σε ένα υγιές αύριο που σηματοδοτεί ανάκαμψη μέσα από μια τεχνοκρατική διαχείριση.
Η οικογένεια Καλλιτσάντση κέρδισε την εσωτερική αναμέτρηση απέναντι σε Κούτρα και Μπόμπολα. Και η νίκη της αυτή προήλθε μετά από επένδυση 47 εκατ. ευρώ, με τους αδερφούς Καλλιτσάντση να πιστεύουν έμπρακτα στον μεγάλο όμιλο και να βάζουν χοντρά και βαθιά το χέρι στην τσέπη διαμορφώνοντας τη μετοχική τους θέση από το 15% στο 27%! Και ο έλεγχος της διοίκησης της εταιρείας επήλθε μέσα από πρόταση σύγχρονη, με διοικητικό συμβούλιο απαρτιζόμενο από προσωπικότητες, ενέργειες που έγιναν αποδέκτες από τις τράπεζες και τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Από το αποφασίζομεν και διατάσσομεν των πρώην βασικών μετόχων και των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, στην εποχή των κανόνων και των πραγματικών επενδυτών

Υπό το πρίσμα τούτο δικαίως ο Ελλάκτωρ εντάσσεται εφεξής στη φωτεινή πλευρά του επιχειρηματικού φεγγαριού, καθώς αφήνει πίσω του τον ξεπερασμένο τρόπο διοίκησης του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, την εποχή του ολιγοπωλίου, των προσυμφωνιών, του νταραβεριού και της επιβολής ισχύος σε ένα πολιτικό προσωπικό που προσκυνούσε στις ορέξεις και διαθέσεις των διαπλεκόμενων ΜΜΕ που ήλεγχαν οι τότε ισχυροί πρώην βασικοί μέτοχοι!!! Και τη θέση της ίντριγκας και της μοιρασιάς καταλαμβάνουν πλέον η αισιοδοξία και οι νέοι κανόνες που απαιτούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι τράπεζες και η αγορά...



The dark side of Folli Follie

Εκτός όμως από τη φωτεινή πλευρά του επιχειρηματικού φεγγαριού υπάρχει και η άλλη, η σκοτεινή!!!Εκείνη των ψεύτικων ισολογισμών και των ταμειακών ελλειμμάτων που παραπλανούν τους επενδυτές και εξαπατούν σκόπιμα και με δόλο τις αγορές! Προκειμένου ορισμένοι σε συνεννόηση με τους συνεργούς τους, όλους όσοι τους καλύπτουν ή παρεμβαίνουν για να συγκαλύψουν τις άνομες πράξεις τους, να προσποριστούν ίδιον όφελος εις βάρος του διεθνούς επενδυτικού κοινού!

Από τα πλαστά στοιχεία και τα ταμειακά ελλείμματα στο υπόγειο σύστημα εξουσίας που παρέχει κάλυψη...

Διότι στην περίπτωση της Folli Follie η σκοτεινή πλευρά δεν εξαντλείται στα επίπλαστα στοιχεία μόνο αλλά και στην υπόγεια λειτουργία ενός ολόκληρου συστήματος που αποσκοπεί με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στα θεσμικά όργανα να συγκαλύψει την ανομία και να δώσει συγχωροχάρτι στους εγκεφάλους της άθλιας αυτής επιχειρηματικής απάτης, προκειμένου να φάνε ασφαλείς αυτά που απομύζησαν από τα χρηματιστηριακά, και όχι μόνο, θύματά τους!

Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές

Διότι στην πιάτσα ακούγεται εντόνως ότι συγγενικό πρόσωπο κυβερνητικού στελέχους παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια ώρα η ελεγχόμενη από την εξουσία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανύπαρκτη, με αργά αντανακλαστικά και ενέργειες που προκαλούν προβληματισμό ως προς τον χρόνο, την ένταση και την αποτελεσματικότητα.
Δυστυχώς η Folli Follie, της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αντιπροσωπεύει σήμερα τη σκοτεινή πλευρά της επιχειρηματικής ζωής, παράδειγμα προς αποφυγήν που στιγματίζει το χρηματιστήριο και αποτρέπει την έλευση ξένων επενδυτών, στους οποίους έχει πλέον μπολιαστεί η αμφιβολία και ο προβληματισμός.

Οι αποφάσεις (που υποκρύπτουν δόλο) στο παραπέντε, εν άγνοια των ξένων μετόχων - επενδυτών

Διότι πέρα από τα συστήματα που παρέχουν εξωθεσμική κάλυψη και παρεμβαίνουν στα όργανα και στις ανεξάρτητες αρχές, η διοίκηση της επιχείρησης λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις στο παραπέντε, όπως η ένταξη στο άρθρο 106α προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση στους ομολογιούχους, χωρίς ωστόσο να έχουν πριν ενημερωθεί οι βασικοί μέτοχοι, στην προκειμένη περίπτωση οι Κινέζοι της Fosun, οι οποίοι παρεμπιπτόντως αγόραζαν μετοχές ενισχύοντας τη θέση τους στην εταιρεία, παρέχοντας έτσι στις αγορές απτό δείγμα εμπιστοσύνης προς τηFolli Follie, η οποία δικαίως αμφισβητείτο!