Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα το «αντιδεξιό μετώπο»

23/07/2018, 10:00
Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα το «αντιδεξιό μετώπο»

Μια νέα πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Πρωθυπουργού καθώς τα νέα δεδομένα επιτάσσουν αλλαγή πλεύσης για την επόμενη μέρα. Ο Αλέξης Τσίπρα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται ένα σχέδιο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ με την δημιουργία ενός «αντιδεξιού μετώπου» το οποίο αποκαλεί «προοδευτικό» ώστε να του δώσει θετική χροιά, και παράλληλα θα επιδιώξει μια αναμενόμενη διεύρυνση προς το κέντρο. Την ώρα αυτή ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου προσανατολίζεται σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, χρησιμοποιώντας στην ρητορική του την σύγκρουση με το χθες. Παράλληλα για να μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία με αξιώσεις θα πρέπει να υπάρξει αναδόμηση του κόμματος ώστε να μπορέσει να «πουλήσει» την είσοδο του στη νέα εποχή. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πλέον να εξελιχθεί παρουσιάζοντας πρώτα το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο καθώς θεωρεί ότι η αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς. Το εγχείρημα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο τα φαντάζεται καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα το επηρεάσουν. Βασική προϋπόθεση του αφηγήματος ενός success story είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού.

 

Προσδοκία για αναβάθμιση

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι οι αγορές θα δείξουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας, ότι οι ξένοι οίκοι θα μας αναβαθμίσουν αλλά και στην έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Παράλληλα, το επιτελείο του σχεδιάζει μια σειρά από παροχές οι οποίες θα προκύψουν εφόσον η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους των υψηλών πλεονασμάτων. Αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα τότε το προεκλογικό αφήγημα του θα έχει δημιουργηθεί και παράλληλα θα μπορέσει να οδηγήσει και το κόμμα του στην μετεξέλιξη. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας έχει ποντάρει πολλά στη στήριξη των Αμερικάνων, οι οποίοι η αλήθεια είναι θέλουν να του ανταποδώσουν τη χάρη. H Κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διπλωματική κρίση με την Ρωσία, και αυτό είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαιτέρως. Η στήριξη αυτή αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά μετά τη ΔΕΘ όταν και αναμένονται επενδύσεις στην χώρα μας από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές.

 

Πόντος στην επιχείρηση διεύρυνση

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος στον σχεδιασμό του Α. Τσίπρα είναι και η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα οδηγήσει κατά πάσα βεβαιότητα και στην σύγκρουση με τους ΑΝΕΛ. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση θα του δώσει ακόμη έναν πόντο στην επιχείρηση διεύρυνση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα προκύψει μέσα από ένα μεγάλο συνέδριο στο ο οποίο ο Πρωθυπουργός θα πάει με το σύνθημα «εμείς ή αυτοί». Είναι μάλιστα πιθανό μετά το συνέδριο το κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές να μην ονομάζεται καν ΣΥΡΙΖΑ, εάν φυσικά ευδοκιμήσει το σχέδιο της διεύρυνσης . Στην κατεύθυνση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει να διερευνά συμμαχίες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με ΠΑΣΟΚους (παλαιοπασόκους καλύτερα) που βρίσκονται απέξω από το σύστημα Γεννήματα και τους οποίους θα στηρίξει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Ανοιχτός δίαυλος

Παράλληλα, ήδη συνομιλεί με Μουζάκη, Ραγκούση Ξενογιαννακοπούλου, Μαραντζίδη και άλλους πολλούς άλλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ανοιχτός δίαυλος με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα μπορούσε να του προσφέρει, υπό προϋποθέσεις, σίγουρη πρόσβαση στον χώρο του Κέντρου.