Εξπρές του μεσονυκτίου στην Τουρκία του Ερντογάν

18/07/2018, 13:16
4290a0894594783b320b35500bcf2b7d_XL

Το δικό τους εξπρές του μεσονυκτίου βιώνουν οι δύο έλληνες στρατιωτικούς η κράτηση των οποίων συνεχίζετα μετά την πέμπτη κατά σειρά άρνηση του τουρκικού δικαστηρίου να τους απελευθερώσει.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για την απελευθέρωση του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του επιλοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το δικαστήριο, επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των δύο στρατιωτικών μας, διέταξε τη συνέχιση της κράτησής τους.
«Με τον Αλέξη Τσίπρα συμφωνήσαμε να κάνουμε και οι δύο προσπάθεια, με καλή πρόθεση» είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση, ωστόσο δεν παρέλειψε να συσχετίσει την υπόθεση με αυτή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη οι (όποιες) καλές προθέσεις του κ. Ερντογάν θα πρέπει να αναζητηθούν στη... σφαίρα της φαντασίας.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί κυρίως γιατί οι Τούρκοι έλεγαν ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση διαμονής στη χώρα.

Στην όλη υπόθεση μετά και τις νέες εξελίξεις πολλά ερωτηματικά γεννά το σκεπτικό του δικαστηρίου που κάνει λόγο για έρευνες στα κινητά των δύο στρατιωτικών, καθώς θεωρείται αδιανόητο μετά από τέσσερις και πλέον μήνες να μην έχουν ολοκληρωθεί.

Οποιαδήποτε έρευνα τεχνικής άποψης δεν θα μπορούσε να διαρκεί περισσότερες από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι είτε «ετοιμάζουν» κάποιο «ασύμμετρο» θέμα με το περιεχόμενο του κινητού είτε επικαλούνται συνεχώς διάφορα θέματα για να παρατείνουν έτσι την προφυλάκισή τους και μάλιστα χωρίς να έχει ανακοινωθεί γιατί ακριβώς κατηγορούνται οι Μητρετώδης και Κούκλατζης.

Οι καταθέσεις των στρατιωτικών

«Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», είπε στην κατάθεση του ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου στην Αδριανούπολη ο Άγγελος Μητρετώδης, ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Αυτές ήταν οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και ζήτησε τη συνέχιση της εξέτασης του σχετικού ψηφιακού υλικού σημειώνοντας ότι το γεγονός πως «η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Τέλος, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο εισαγγελέας έθεσε ακριβώς αυτό το θέμα, δηλαδή «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Πάντως, σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται.

Βαρύ κλίμα

Τις τελευταίες μέρες βαρύ κλίμα επικρατεί και στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών καθώς εκφράζονται φόβοι για μακρά παραμονή των δύο στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

Βεβαίως, παράγοντες που επισκέφθηκαν και είδαν τους δύο Έλληνες στην Αδριανούπολη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επιβεβαίωναν μέχρι πρότινος πως διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο. Σήμερα όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι οικογένειες των δύο εκπέμπουν SOS.

Οι αντοχές και η υπομονή εξαντλούνται παρά τη σθεναρή και χαμηλών τόνων στάση που οι γονείς τους έχουν επιδείξει ως τώρα.