Οκτώβριο ή Μάιο οι εκλογές

09/07/2018, 10:47
1

Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο εκλογικά σενάρια που επικρατούν και που φαντάζουν τα πιθανότερα. Είτε εκλογές τον Οκτώβριο από ατύχημα, είτε τον Μάιο βάσει σχεδιασμού. Και τα δύο σενάρια έχουν καταλυτικό παράγοντα το Σκοπιανό, καθώς η κυβέρνηση δεν προέβλεψε σωστά το μέγεθος των αντιδράσεων της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει δημιουργήσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα και έχει επισκιάσει στην ουσία τη συμφωνία για το χρέος και την έξοδο από τα μνημόνια, μετριάζοντας στο ελάχιστο την επιτυχία. Οι σφοδρές αντιδράσεις της κοινωνίας, η ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή αλλά και οι απρόβλεπτοι κυβερνητικοί εταίροι του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛΛ. είναι πιθανό να οδηγήσουν στο «ατύχημα» που θα φέρει τις πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη, υπάρχει η συμφωνία του Τσίπρα με τον Ζάεφ, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να κυρωθεί η συμφωνία στις αρχές του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίδραση των ΑΝ.ΕΛΛ. μπορεί να εκδηλωθεί τότε, κάτι το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Έτσι, το Μαξίμου μπορεί να προσανατολιστεί σε σχεδιασμένες εκλογές τον Μάιο, όταν πιθανότατα θα έχουμε και ευρωεκλογές ή ακόμα και αυτοδιοικητικές. Το μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο των εκλογών τον Μάιο είναι η καταστροφική παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην εύθραυστη οικονομία της χώρας και στις αγορές.

Είναι αποδεδειγμένο στην πράξη ότι η δομές του κράτους και η λειτουργία της αγοράς χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε αυτή τη φάση. Πάντως, ενδεικτικό του πόσο «στριμωγμένος» είναι ο πρωθυπουργός είναι και η εικόνα που παρακολουθήσαμε πρόσφατα στη Βουλή. Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τόσο επιθετικός, καθώς οι δημοκοπήσεις τού δίνουν τον αέρα του νικητή, αυτού που μετράει αντίστροφα μέχρι να αναλάβει την εξουσία. Έτσι εξηγείται και το θάρρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφερθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες αλλά και το ότι άφησε, ίσως για πρώτη φορά, τους χαμηλούς τόνους και το γύρισε στο «φουλ επίθεση».