Οι δασμοί του μεγαλύτερου εμπορικού πολέμου στην ιστορία

06/07/2018, 14:59
κινα ηπα

Ξεκίνησε και επισήμως από σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος στην ιστορία, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι τερατώδεις δασμοί των ΗΠΑ, ύψους 25%, στα κινέζικα προϊόντα και οι οποίοι αγγίζουν το δυσθεώρητο ποσό των 34 δισ. δολαρίων. Έτσι λοιπόν, οι αμερικανικές υπηρεσίες καλούνται από σήμερα να επιβάλουν δασμούς σε μία σειρά από προϊόντα όπως μηχανάκια, υπολογιστές, αντλίες, βαλβίδες, εκτυπωτές και άλλα βιομηχανικά υλικά.

Στη λίστα, βέβαια, δεν υπάρχουν άμεσα καταναλωτικά αγαθά όπως κινητά τηλέφωνα ή παπούτσια, όμως ορισμένα προϊόντα, όπως οι θερμοστάτες εμπίπτουν σε τέτοιες κατηγορίες.

Αντίστοιχα, οι δασμοί που επιβάλει η Κίνα σχετίζονται με προϊόντα όπως η σόγια, το βαμβάκι και το ζαχαρόχορτο στοχεύοντας απευθείας τους Αμερικανούς αγρότες, ειδικά σε πολιτείες που έδωσαν πολύ υψηλά ποσοστά στον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ο Ντόναλντ Τραμπ ευθύνεται για τον «μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην Ιστορία», ενώ σημειώνεται ότι οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας, πρόσθεσε.

Η Κίνα θα αναφέρει τα σχετικά περιστατικά έγκαιρα στον ΠΟΕ και θα συνταχθεί με άλλες χώρες προκειμένου να αμυνθούν του ελεύθερου εμπορίου και των πολυμερών μηχανισμών, κατέληξε ο εκπρόσωπος.