Αυστριακό "όχι" στην επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε.

06/07/2018, 14:38
ougaria

Την πάγια θέση τους ότι μετά τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Γερμανίας, διεμήνυσαν σήμερα, από τη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουρτς παρέπεμψε στις σχετικές διαβεβαιώσεις που του έδωσε κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι το Βερολίνο δεν θα απωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία, για τους οποίους η ίδια δεν είναι αρμόδια και επιπλέον η αυστριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράχε τόνισε πως στη συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία αναφέρεται με «πολλή σαφήνεια» ότι θα αναζητηθούν συμφωνίες με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και πως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ήδη το βράδυ της Τρίτης, 3 Ιουλίου, σε μία έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο κ. Κουρτς, ο κ. Στράχε και ο προερχόμενος από τους Ελευθέρους Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, είχαν αποσαφηνίσει ότι η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της, έπειτα από τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας» σημείωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θέλει να αναμένει τι πραγματικά θα πράξει η Γερμανία, ενώ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επισήμανε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλες τις περιστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου, ο οποίος διευκρίνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Κικλ υπογράμμισε πως «δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία».

Υπονοώντας σαφώς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Κικλ διατεινόταν πως «η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα».

Μετά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσαν πως η Γερμανία και η Αυστρία θέλουν να κλείσουν την αποκαλούμενη «Νότια Διαδρομή» για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, την ερχόμενη εβδομάδα και σε προετοιμασία της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ (11-13 Ιουλίου) -στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου -θα υπάρξει μία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, στόχος είναι να περιοριστεί η μεταναστευτική πίεση μέσω της Μεσογείου, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «πλήρες κλείσιμο» της «Νότιας Διαδρομής», σημειώνοντας ότι στο Ίνσμπρουκ προτίθεται να συζητήσει με τους ομολόγους του για εκείνα που πρέπει να γίνουν από κοινού για το κλείσιμο της Διαδρομής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για τόσο περίπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως η καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Δήλωση Γιούνκερ για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.



Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προανήγγειλε την διατύπωση νέας πρότασης, τον Σεπτέμβριο,για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Συμφωνήσαμε σήμερα ότι τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα κάνει μια πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε σήμερα ο Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη κατά την έναρξη της εξαμηνιαίας αυστριακής προεδρίας της ΕΕ. Λίγο πριν, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ενίσχυση της μεθοριακής υπηρεσίας Frontex κατά την άτυπη σύνοδό τους στο Σάλτσμπουργκ.