Αυξήσεις ζητεί η ΠΝΟ και απειλεί με... δέσιμο των πλοίων στα λιμάνια

06/07/2018, 13:55
καραβια







Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών της τάξης του 5%, για τους ναυτικούς που εργάζονται στην ακτοπλοία ζητεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε μια περίοδο αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό.Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση και δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τα δρομολόγια των πλοίων.


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες άκαρπη απέβη άλλη μια συνάντηση των δυο πλευρών καθώς ο ΣΕΕΝ πρότεινε την υπογραφή σύμβασης με μηδενική αύξηση επικαλούμενος τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κ.α. Αντιθέτως η ΠΝΟ εισηγήθηκε αύξηση περίπου 5% στους μισθούς.


Την ίδια στιγμή ναυτεργατικά σωματεία όπως η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο Στεφενσων» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ζητούν την άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών.


Στελέχη της ΠΝΟ σημείωναν πως εάν έως τις 20 Ιουλίου δεν υπογράψει το ΣΕΕΝ την προτεινόμενη σύμβαση εργασίας τότε η απεργία είναι μονόδρομος μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου λίγο πριν κορυφωθεί η έξοδος των εκδρομέων τον Αύγουστο.