Νέο "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς

05/07/2018, 15:16
fyrom-parliament_main01

Απόντων των βουλευτών του VMRO-DPMNE, του κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, η Βουλή του γειτονικού κρατιδίου υπερψήφισε για δεύτερη φορά το νόμο που επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα της ονομασίας –και όχι μόνο…

Από τους 70 παρόντες βουλευτές, 69 τάχθηκαν εκ νέου «υπέρ», ενώ υπήρξε και μία αποχή. Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία, δηλώνοντας πως: «δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε πως πλέον ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα πρέπει να υπογράψει τον σχετικό νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου. Επανειλημμένως ο κ. Ιβάνοφ έχει δηλώσει πως δεν θα δώσει το «ΟΚ» στη Συμφωνία των Πρεσπών, μη υπογράφοντας τον σχετικό νόμο, όπως έπραξε και με το θέμα της χρήσης των γλωσσών. Ο κ. Τζαφέρι επεσήμανε πως υπάρχουν νομικές διαδικασίες για δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς την υπογραφή του Προέδρου της χώρας.