Πολιτική καταιγίδα με αναδιάταξη συμμαχιών

02/07/2018, 13:00
1

Πρωί της περασμένης Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας. Η «Νεφέλη» έχει αρχίσει να σαρώνει τα πάντα με αγριεμένο χειμωνιάτικο πρόσωπο, λίγες μόνο μέρες μετά το ημερολογιακό έμπα του καλοκαιριού. Και το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι ανταριάζει από τρεις εικόνες … πολιτικής καταιγίδας – τρεις εικόνες που εξελίσσονται παράλληλα λίγα μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Η δημοσιοποίηση της απόφασης του πρώην πια βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Γιώργου Λαζαρίδη να ανεξαρτητοποιηθεί δείχνει να βάζει «φωτιά στα τόπια» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κι ας είχε προηγηθεί ένας καφές του, με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, συνάντηση στην οποία δεσμεύτηκε ακόμα και στον πρωθυπουργό διά τηλεφώνου ότι «ισχύει η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση ως κεντρικός εισηγητής του μικρού κυβερνητικού εταίρου κατά της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Ν. Δ.»

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Το προσκήνιο αναστατώθηκε, το παρασκήνιο άρχισε να βράζει, αλλά ένα εξαιρετικά έμπειρο και δοκιμασμένο για την εγκυρότητά του κεντροδεξιό πολιτικό στέλεχος έλεγε σε συνομιλητή του στο πλαίσιο ενός άλλου καφέ ότι «Οι 154 γίνονται πανεύκολα 153. Οι 153 γίνονται πιο δύσκολα 152 (που έγιναν). Πολύ δύσκολα οι 152 γίνονται 151. Οι 151 για να γίνουν 150 και να πέσει μια κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί διαθέσιμος Συμπιλίδης που θα μείνει στην ιστορία με μελανά γράμματα για όλη του τη ζωή».

Ο τρίτος καφές της ιστορίας μας, λίγα μέτρα και σε άλλο χρόνο, από τους άλλους δύο φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι ήταν άμεσα καθοριστικός, καθώς παρήγαγε άμεσο αποτέλεσμα. Ήταν ο καφές που ήπιε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και οδήγησε στη διαγραφή του σχεδόν θεμελιώδους στελέχους της Ν.Δ. από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όχι μόνο αυτό ! Αλλά αναφέρθηκε ως εκ των αφορμών στο δημοσιοποιηθέν σκεπτικό της διαγραφής του… Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά: Κάποιοι, καλά γνωρίζοντες, λένε πως «οι χειροβομβίδες στην Κεντροδεξιά», μόλις απασφάλισαν…



Χαμός και στην Κεντροαριστερά

Από την αντάρα φυσικά δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη η καθ’ ημάς Κεντροαριστερά. Εκεί άλλωστε τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται πυκνά και μαύρα αρκετό καιρό πριν: Όπως είχε αποκαλύψει μέρες πριν η «axianews» πολλά από τα –κοινοβουλευτικά– στελέχη του νεοσσού ΚΙΝ.ΑΛΛ. καλοβλέπουν υπό προϋποθέσεις ακόμη και κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο χρονικό πλαίσιο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο βουλευτής από το «Ποτάμι» κ. Σπύρος Δανέλλης είπε στα μέσα της εβδομάδας και δημόσια ό,τι έλεγε εδώ και εβδομάδες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις: «Το Ποτάμι θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση αν φύγουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.» τόνισε σε διαδοχικές παρεμβάσεις του. Η αλήθεια είναι πως το τρέχον διήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο –κάποιοι χωρίς να διστάζουν το χαρακτηρίζουν οριακό– για το μέλλον του εγχειρήματος της εγχώριας νέας Κεντροαριστεράς.

Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Κ.Ο. του Ποταμιού από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να συζητήσουν την πορεία του κόμματος και τις σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς την Κυριακή πρόκειται να συνεδριάσει και να λάβει τελική απόφαση παραμονής ή απομάκρυνσης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνέλευση Αντιπροσώπων) – πρόκειται για την ΚΕ του κόμματος. Στο ρεπορτάζ υπάρχουν δύο «τάσεις». Η μία εκτιμά ότι αυτή η συνεδρίαση απλώς θα επικυρώσει ένα προαναγγελθέν πολιτικό διαζύγιο – όχι και τόσο βελούδινο. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις που λένε πως είναι πιθανόν να δοθεί «μικρή πίστωση χρόνου σε έναν, πάντως, προβληματικό πολιτικό γάμο» Ο πολιτικός χρόνος όμως γίνεται ολοένα και πιο πυκνός και οι εξελίξεις σχεδόν καταιγιστικές. Εξ αυτού ορμώμενοι κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τον φόβο ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για πίστωση χρόνου».



Συζητήσεις στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις. Υπάρχουν πάντα και τα αντίμετρα ύψους 1%, όμως οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους συμβολισμού και μόνο δεν θέλει να προχωρήσει η κυβέρνησή του στις περικοπές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τω μεταξύ, επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η έξοδος από το πρόγραμμα συνοδεύεται με μέτρα που θα επιβάλλουν έναν νέο κύκλο λιτότητας «σε μία ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία», ενώ όσον αφορά στο Σκοπιανό υπογραμμίζει ότι καμμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στη γείτονα χώρα μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτές τις θέσεις επανέλαβε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σε παρεμβάσεις του επί γερμανικού εδάφους στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

 

Οι εκτιμήσεις και ένα μάθημα ιστορίας…

Αυτά έχει το ρεπορτάζ και θαρρεί κανείς ότι όλες οι προηγούμενες αναφορές στέκουν ως απλώς προλεγόμενα ενός καταιγισμού εξελίξεων που έρχονται γρήγορα κι ας βρίσκονται ως σήμερα μόνον στο πεδίο της ανάλυσης και των σκόρπιων πληροφοριών. Η κυβέρνηση, λένε έγκυροι αναλυτές που έχουν και την υπόσταση της πηγής, θα αντιμετωπίσει μεν κάποιους τριγμούς, αλλά μικρές και συγκυριακές. «Δεν είναι καλό να σου φεύγει έστω κι ένας βουλευτής, τέτοιες κρίσιμες στιγμές», λένε, «αλλά δεν θα πέσει πριν την ώρα της». Και θυμίζουν: «Πάμε ένα μάθημα ιστορίας για τους νεότερους που επιχαίρουν για τηνν αποστασία Λαζαρίδη : Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1990 με κοινοβουλευτική δύναμη 150 συν 1 (ο Θ. Κατσίκης ανήκε στη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου και προσχώρησε στη Ν.Δ. αρκετά αργότερα). Λέγεται μάλιστα ότι πριν αποσπάσει την ψήφο του στη Βουλή δεν τον συνάντησε σε προσωπικό επίπεδο. Στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνησή του ψηφίστηκε και από τον μουσουλμάνο Αχμέτ Σαδίκ. Αργότερα η Ν.Δ. πήρε και μια έδρα στο εκλογοδικείο στην Κέρκυρα και στη Βουλή εισήλθε και ο κ. Δεσύλλας. Η κυβέρνηση αυτή κυβέρνησε 3,5 χρόνια. Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές αποσπώντας 41,8 τοις εκατό με κοινοβουλευτική δύναμη 152 έδρες. Άντεξε 25 μήνες ...». Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «είναι πιθανόν οι εκλογές να είναι δύσκολες για την κυβέρνηση, αλλά λογικά θα γίνουν το 2019, έτος που έτσι κι αλλιώς κλείνει η τετραετία».

 

Το ηγετικό προφίλ Τσίπρα

Φαίνεται, δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει χτίσει αξιόπιστο ηγετικό προφίλ και πλέον στον διεθνή περίγυρο δεν έχει απλώς συνομιλητές αλλά ένθερμους συμμάχους. Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης από επιχειρηματικούς κύκλους. Κι είναι αλήθεια πως κάποιες δημόσιες δηλώσεις επιχειρηματιών που έγιναν πρόσφατα δίνουν αφορμές βασιμότητας σε τέτοιες εκτιμήσεις, ενώ έχει τον τελευταίο καιρό σημειωθεί και μπαράζ απειλών από ακροδεξιά άτομα και κύκλους που… ονειρεύονται «παρέμβαση του στρατού» σε υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους.



Η στρατηγική Μητσοτάκη, η διαγραφή Μίχαλου και οι αλλαγές στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής

Η Ν. Δ. όσο κι αν ακούγεται περίεργο έχει πιο βαθύ πρόβλημα. Πρώτον διότι κάποιοι λένε πως οι θέσεις που πήρε ο κ. Μητσοτάκης (πιεζόμενος, εκτιμούν, από τη νεοδεξιά πτέρυγα του κόμματος) επί των συμφωνιών για το χρέος και το Μακεδονικό όχι μόνον συναντούν σημαντική εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και απομονώνουν το κόμμα διεθνώς. «Δεν είναι δυνατόν το κατά βάση ευρωπαϊκό ελληνικό κόμμα να δίνει δείγματα ακροδεξιού παλαιοκομματισμού», λένε πολιτικοί παράγοντες προερχόμενοι από το γαλάζιο στρατόπεδο. Και συμπληρώνουν ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική να μην ετοιμάζεται για εκλογικό περίπατο». Από την άλλη, η διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου από τη Ν.Δ. ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία νέου σχήματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Άλλωστε, από τα μέσα της εβδομάδας που ανακοινώθηκε η διαγραφή το καραμανλικό στρατόπεδο έχει ξεσηκωθεί. Αλλά όχι μόνο για αυτό… Οι αλλαγές στην κεφαλή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όρισε γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, διευθυντή έως τώρα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ξεσήκωσαν τους καραμανλικούς της Ν.Δ. Και τούτο διότι ο κ. Μαστρογεωργίου ήταν άνθρωπος του περιβάλλοντος Σημίτη. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές λένε πως αυτό το νέο σχήμα μπορεί να καλύψει το κενό των ΑΝ.ΕΛΛ. που εκτιμάται ότι θα δυσκολευτούν να ξαναβρούν μετά τις προσεχείς εκλογές κοινοβουλευτική εκπροσώπηση… Πηγές του καραμανλικού στρατοπέδου λένε πως δεν μπορεί να απαγορεύεται σε έναν θεσμικό παράγοντα της αγοράς να στηρίζει δύο ιστορικές συμφωνίες που φέρνουν ισορροπία στην αγορά, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να αποκλείεται μεταστροφή της στάσης του κ. Μητσοτάκη, ειδικά στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών». Κάτω από αυτές τις συνθήκες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και αναδιάταξη της κυβερνητικής συμμαχίας, με την προσθήκη άλλων δυνάμεων σε αυτήν. Μπορεί το σενάριο υπουργοποίησης του κ. Μίχαλου να δημοσιοποιήθηκε από τη Ν.Δ. για να πληγεί το προφίλ του προέδρου του ΕΒΕΑ , αλλά η «axianews» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε από παλιά στο πρωθυπουργικό γραφείο.