Βαγγέλης Μαρινάκης: Στη ναυτιλία δεν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση

27/06/2018, 16:00
marinakis_0

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση ηθική, πολιτική και κοινωνική τόνισε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης σε ημερίδα με θέμα: «Η συνεισφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας στις τοπικές κοινωνίες», που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συνεισφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Πειραιά.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, στην ομιλία του είναι σημαντικό να δούμε πώς έχει φτάσει η χώρα μας σήμερα σε αυτή την οικονομική κατάσταση και σε αυτή την κρίση. «Δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση ηθική, κρίση πολιτική, κρίση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής».

Περιγράφοντας τη νοοτροπία των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο της ναυτιλίας, τόνισε: «Από την αρχή έχεις να αντιμετωπίσεις μεγαθήρια και γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξεις, θα πρέπει να τρέξεις πιο γρήγορα, θα πρέπει να τρέχεις συνέχεια. Θα πρέπει να εργάζεσαι σκληρά γιατί έχεις στο μυαλό σου ότι ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Δηλαδή δεν υπάρχει το φαινόμενο να πάρει κάποιος πολιτικός τηλέφωνο, να κάνει οποιοδήποτε ρουσφέτι ένας βουλευτής ή να γράψει ένας δημοσιογράφος κάτι, όλα αυτά δηλαδή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και μας έχουν φέρει σε αυτό το σημερινό χαμηλό επίπεδο».

Έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα στα νέα παιδιά, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους ή όταν αποφασίζουν να δουλέψουν, «να ξέρουν ότι ο εαυτός τους και μόνο θα τους βοηθήσει. Να μην περιμένουν από κανέναν τίποτα, παρά μόνο από τον εαυτό τους. Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με αυτές τις αρχές, γιατί όταν μεγαλώνεις έτσι, πάντα πας για κάτι καλύτερο και δεν βοηθάς μόνο τον εαυτό σου ή τη δουλειά σου, βοηθάς και τη γειτονιά σου, βοηθάς και τον συνάνθρωπό σου, βοηθάς την κοινωνία».

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι στη ναυτιλία έχουμε να κάνουμε με το εξωτερικό, δεν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουμε να κάνουμε με το δημόσιο. «Όλα αυτά είναι σωστά. Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε γεννηθεί, έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και η Ελλάδα μας προσφέρει μια σταθερή βάση για να μεγαλουργήσουμε. Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να το εκτιμούμε, πρέπει να βοηθάμε και τους συνανθρώπους μας όταν έχουν ανάγκη γιατί πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας».

Απευθυνόμενος στην δήμαρχο Μάνδρας που τον ευχαρίστησε για την σημαντική βοήθειά του στις ημέρες της μεγάλης δοκιμασίας από την θεομηνία στην περιοχή είπε: «Δεν πρέπει να μας ευχαριστείτε, δεν κάνουμε κάτι για το οποίο έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ένα ευχαριστώ ή να το διαφημίσουμε. Είναι ηθική μας υποχρέωση κι αυτό πρέπει να το βάλουν καλά όλοι στο μυαλό τους και να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Άλλωστε, όταν είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο ζει μέσα σε μια μεγάλη κρίση, δεν έχει κανένα νόημα να μεγαλουργείς εσύ και ο διπλανός σου να υποφέρει. Πρέπει όλοι μαζί να μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε».

Τέλος, πρόσθεσε πως είναι αμαρτία όταν άνθρωποι δημιουργικοί δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά.«Είναι πραγματικά αμαρτία στην περίπτωση του Πειραιά όταν μιλάμε για ένα Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Το είδαμε αυτό, όταν φτιάχναμε το ψηφοδέλτιο του «Πειραιά Νικητή». Χτυπήσαμε πολλές πόρτες, υπήρξαν άνθρωποι που ήθελαν ειλικρινά να βοηθήσουν αλλά δεν είχαν το χρόνο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα ψηφοδέλτια του Δήμου, αλλά και για τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές και για τα ευρωψηφοδέλτια, όπου θα πρέπει να κάνουμε ένα κάλεσμα, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στον Πειραιά, άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πόλη τους χρειάζεται όλους» κατέληξε.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη, ενώ ομιλητές ήταν: ο κ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και η κα Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.