O λόγος πέρασε στις αγορές

25/06/2018, 12:04
O λόγος πέρασε στις αγορές

Το Eurogroup ήταν ιστορικό. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα δεν πήρε μια πολύ καλή συμφωνία. Από ’δώ και πέρα όμως ξεκινάει ένας ανηφορικός δρόμος.
Η επιστροφή στην κανονικότητα και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τα δύο πράγματα που χρειάζεται η Ελλάδα. Οι ξένοι μάς έδωσαν το χρέος και μάλιστα τα δάνεια του EFSF θα τα πληρώσουμε όχι το 2023 αλλά το 2033. Μας δίνουν μια υπερδόση 24,1 δισ. (κλείσιμο αξιολόγησης, κέρδη κεντρικών τραπεζών και χρήματα για το «μαξιλάρι ασφαλείας») για να μπορέσει να σταθεί η χώρα απέναντι από τις αγορές μέσα στους επόμενους 22 μήνες.

Πέρασε 100-0 η άποψη της Γερμανίας

Αυτή ιστορική συμφωνία, αναμφίβολα, ήρθε με τη βούλα του Βερολίνου. Ό,τι απόσπασμα από το Eurogroup είχε την έγκριση της Γερμανίας. Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα ό,τι κινήσεις γίνονται περνούν πρώτα από το Βερολίνο, όπως το Σκοπιανό, το χρέος και η μεταμνημονιακή εποχή. Μπορεί ο Σόιμπλε να μην είναι πλέον στα Eurogroup, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν καθορίζει ακόμα τις εξελίξεις η Γερμανία.

Στενός «κορσές»

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει Ελλάδα είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της. Επειδή ακόμα δεν μας εμπιστεύονται, μας έβαλαν μια αυστηρή εποπτεία μέχρι το 2022. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια θα μας έχουν χαλαρούς.
Θα μας ελέγχουν κάθε τρίμηνο για να βλέπουν αν προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και αν τηρούμε τις δεσμεύσεις. Γιατί αυτά ακριβώς ανησυχούν τους ξένους: Ότι δηλαδή η Ελλάδα θα χαλαρώσει και θα κάνει… πισωγυρίσματα. Ανησυχούν ότι αν δεν προσέξουμε θα φτάσουμε ξανά στο χείλος του γκρεμού, αλλά αυτή τη φορά οι ξένοι δύσκολα θα μας τραβήξουν πίσω.

Μόνη λύση ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις

Για να μην έχουμε ξανά τα ίδια, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα… αυτονόητα! Να τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις, να φέρει επενδύσεις για να πέσει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά (και να μην ανακυκλώνουμε μόνο το δικό μας), να μπει τέλος στο κομματικό κράτος.
Δεν γίνεται να είσαι -7% στις επενδύσεις, να πέφτει συνεχώς η κατανάλωση και να πανηγυρίζουμε μόνο για το δείκτη της μεταποίησης που πηγαίνει… σφαίρα τους τελευταίους μήνες.
Μόνο έτσι θα πέσει η ανεργία, θα μπουν λεφτά στα κρατικά ταμεία για να μειωθούν οι παράλογοι φόροι και θα ανασάνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες δημιουργούσαν ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος πια σε νταραβεριτζήδες, «ημέτερους» και νταβατζήδες

Αλλά σ’ αυτή τη χώρα ακόμα και τα αυτονόητα δεν αρκούν. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, να πάρουμε στα σοβαρά αυτή την ιστορική ευκαιρία που έχουμε για να βγούμε από την κρίση μια και καλή.Δεν μπορούν να συνεχίζουν να κυκλοφορούν νταραβεριτζήδες, νταβατζήδες, να δίνουμε συνεχώς δουλειά σε… «ημέτερους», κάποιοι να ζουν από τις απευθείας αναθέσεις, και την ίδια στιγμή να θρέφουμε ένα τεράστιο κομματικό κράτος.
Αυτά δεν χωρούν στη χώρα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη της κρίσης.

Πληρώνει ο… φορολογούμενος

Καλή η συμφωνία, ιστορική και η απόφαση για το χρέος, αλλά θα πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε το αύριο του κόσμου. Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν;
Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και όχι μόνο να βρίσκονται στο μηδέν στο τέλος του μήνα, αλλά να χρωστάνε και από πάνω;Η μακροοικονομία είναι στα χέρια άλλων. Ας κοιτάξουμε επιτέλους και τη μικροοικονομία, μήπως και ανασάνει ο κόσμος που πληρώνει τόσα χρόνια και τον έχουν αφαιμάξει για να διαβάζουμε στους προϋπολογισμούς για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο λόγος στις… αγορές

Η συμφωνία έκλεισε, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, το χρέος θα το πληρώσουμε μετά το 2033, το ΔΝΤ μπορούμε να το αποπληρώσουμε νωρίτερα. Όλα αυτά, όμως, θα περάσουν από το μικροσκόπιο των αγορών. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτή είναι η αλληλουχία των πραγμάτων. Το EUROGROUP αποφάσισε, αλλά αν αυτή η συμφωνία δεν ικανοποιήσει τις αγορές, τότε τα πράγματα… σκουραίνουν. Προφανώς, η τελική συμφωνία έχει παραμέτρους που είναι πολύ καλύτεροι από τα όσα είχαν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα. Ίσως και οι Ευρωπαίοι, γνωρίζοντας ότι οι αγορές μυρίζονται μόνο «αίμα», μας δίνουν 24,1 δισ. για να είμαστε διασφαλισμένοι τους επόμενους 22 μήνες. Κι αυτό γιατί προληπτική γραμμή δεν υπάρχει και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σταδιακά η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Και σε αυτό θα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Μην ξεχνάμε ότι τα επιτόκια περιέχουν… το ρίσκο της κάθε χώρας.