Το γαϊτανάκι των εκλογών…

25/06/2018, 08:50
Το γαϊτανάκι των εκλογών…

Εκλογικό –και όχι απλώς «θερμό»– φθινόπωρο βλέπει το ΚΚΕ. Πηγές κινούμενες εντός και περί τον Περισσό έλεγαν μάλιστα στα μέσα της εβδομάδας που φεύγει, σε συντροφιά δημοσιογράφων, «σημαδέψτε στα ημερολόγια σας τη 16η και την 23η Σεπτεμβρίου» Και το γαϊτανάκι άρχισε: Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι «εκείνη την Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες το ημερολόγιο θα βρίσκεται σε προχωρημένο 2019». Και επιχειρούν να σχηματοποιήσουν το πολιτικό ψηφιδωτό μετά τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Π. Καμμένου, επί της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της γειτονικής μας, νοτιότερης πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Δύο πράγματα γίνονται σαφή από τις συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη: * Πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές, αφού οι πολίτες, εισπράξουν χειροπιαστά τα θετικά αποτελέσματα μιας «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, και δεύτερον ότι ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝ. ΕΛΛ. στη συμφωνία η στήριξή της από άλλους βουλευτές –προερχόμενους από το Ποτάμι, ας πούμε– ανοίγει διάπλατα την πιθανότητα της συγκρότησης μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφαν ως εμφανή προσέγγιση με το κυβερνών κόμμα την παρουσία –αλλά κυρίως τα όσα είπε– ο βουλευτής του από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σε εκδήλωση του Προοδευτικού Φόρουμ στα μέσα της εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού περιέχει και μια συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμμείνει στην καταψήφιση της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Κι αυτή όμως η στάση εκτιμάται ότι δεν θα είναι ενιαία, καθώς ως τώρα από πολιτικούς αναλυτές εκτιμάται πως δύο με τρεις βουλευτές είναι έτοιμοι να την υπερψηφίσουν.

Περιμένουν εξελίξεις

Την ώρα που στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν πιθανή διχοτόμηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. –κάτι που κάποιοι λένε ότι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά το απόγευμα της 1ης Ιουλίου, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη–, στη Ν.Δ. περιμένουν να εκμεταλλευτούν την πιθανή διάλυση του σημερινού «μικρού κυβερνητικού εταίρου». «Ο πρωθυπουργός μιλά πάντα ντόμπρα με τον Πάνο και ξέρει ότι ως πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ.» έλεγαν στην «Α» κυβερνητικοί κύκλοι. Από την άλλη, η Ν.Δ. φαίνεται ότι υιοθετεί δεξιά ρητορική προκειμένου να προλάβει εξελίξεις στις παρυφές της, ενώ μετά το χουντικό παραλήρημα Μπαρμπαρούση από το βήμα της Βουλής υπάρχει ο φόβος να ενισχυθούν ανησυχητικά ακροδεξιές δυνάμεις.

Το Μαξίμου «βλέπει» τη Ν.Δ. χαμένη

Σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της πρότασης μομφής: «Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη μια δεινή δισυπόστατη ήττα.


  • Πρώτον, τώρα βρίσκεται επισήμως στον ίδιο πολιτικό καμβά με τη Χρυσή Αυγή που ζητεί την κατάλυση του πολιτεύματος.

  • Δεύτερον, έχει πια να διαχειριστεί τις εκκωφαντικές αποκαλύψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τον ρόλο κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. διαχρονικά στο θέμα των Σκοπίων.