Υπόθεση Τσαλικίδη: Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

21/06/2018, 18:53
TSALIKIDHS

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δικαίωνε την οικογένεια Τσαλικίδη, καταδικάζοντας τη χώρα μας για πλημμελή έρευνα γύρω από τον θάνατο του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, έχουμε πλήρη ανατροπή των δεδομένων για την υπόθεση του πρώην στελέχους της VODAFONE που βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του, στον Κολωνό.

Ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης με πόρισμά του, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα, με την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αγνώστων για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Τη δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επιχείρηση ταυτοποίησης των δραστών.

Αυτή είναι η τρίτη φορά κατά την οποία η συγκεκριμένη υπόθεση -η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σκάνδαλο των υποκλοπών- βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, και ενώ έχει τεθεί δύο φορές στο αρχείο, ακόμη και μετά την εκταφή Τσαλικίδη, με πλήρη υιοθέτηση της εκδοχής της αυτοκτονίας. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαραλαμπος Λακαφώσης.

Το πόρισμα Πεπόνη, πλήρως εμπεριστατωμένο -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες-, συντάχθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιόγα τον Νοέμβριο του 2017.

Ο κ. Πεπόνης είχε αναλάβει να κρίνει αν συντρέχει λόγος ανάσυρσης από το αρχείο και προόδου της έρευνας ως προς τη σκοτεινή αυτή ιστορία, που κορυφώθηκε με τον θάνατο Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, προτού αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρεία.