Bloomberg: Οι δανειστές ετοιμάζουν «ζουρλομανδύα» στην Ελλάδα αντί για «καθαρή έξοδο»

20/06/2018, 15:25
CORRECTION Greece Acropolis Lightning

Το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια καταρρίπτει το Bloomberg σε άρθρο του σχετικά με ό,τι συζητούν οι δανειστές για την Ελλάδα. «Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων» αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «οι δανειστές της Ελλάδας ετοιμάζουν σχέδιο-ζουρλομανδύα».

Επικαλούμενο εσωτερικό κείμενο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές το Bloomberg επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ελέγχους ανά τετράμηνο από τον ESM, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. «Κάθε χώρος για την Ελλάδα προκειμένου να σχεδιάσει τις δικές της πολιτικές» θα έχει τον περιορισμό «της συνεχιζόμενης δέσμευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις της εποχής των Μνημονίων.

Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια διάσωσης η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από τη ζώνη του ευρώ. Με τους δανειστές αυτής της μεσογειακής χώρας να είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες της να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική τους κατάρρευση, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της απόκλισης από τη δημοσιονομική σύνεση.

Σύμφωνα με το Bloomberg το "καρότο" για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. «Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο» αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.


Το δεύτερο «χαρτί» των δανειστών θα είναι, κατά το Bloomberg, αυτό των αυξανόμενων επιτοκίων για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους αλλά και των ιδιωτών στις αγορές αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση θα μπορούσε να διασφαλίζει την αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τις αγορές.